Μύθοι και Αλήθειες: Το κόστος του βιγκανισμού

Βιγκανισμός είναι μία φιλοσοφία κι ένας τρόπος ζωής που αποσκοπούν στον αποκλεισμό – στο μέτρο του δυνατού και εφικτού – κάθε μορφής εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων για την παραγωγή φαγητού, ρουχισμού ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο και κατ’ επέκταση, προάγει την ανάπτυξη και χρήση εναλλακτικών προϊόντων χωρίς ζωικά συστατικά, προς όφελος των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Διατροφικά, υποδηλώνει μία πρακτική αποκλεισμού όλων των προϊόντων που προέρχονται εξ’ολοκλήρου (κρέας) ή εν μέρει (γαλακτοκομικά / αυγά) από τα ζώα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διατροφή ενός vegan είναι ακριβή, όμως αυτή η αντίληψη βασίζεται σε μύθους και παρανοήσεις. Ποιοι μύθοι κυριαρχούν; Κατά πόσο είναι αληθείς;

Μύθος #1: Τα Βιολογικά Προϊόντα Είναι Ακριβά

Photo by Mark Stebnicki on Pexels.com

Ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η vegan διατροφή είναι ακριβή είναι καθώς πιστεύουν, ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα συμβατικά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, καθώς δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα για να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική διατροφή. Πολλά φρούτα και λαχανικά μπορούν να αγοραστούν σε οικονομική τιμή και δεν χρειάζεται να είναι βιολογικά από διάφορα σημεία πώλησης όπως λαική αγορά, supermarket, τοπικά μανάβικα ή παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες.

Μύθος #2: Η Πρωτεΐνη Φυτικής Προέλευσης Είναι Ακριβή

Photo by Laker on Pexels.com

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η vegan διατροφή είναι ακριβή είναι η ιδέα ότι η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης είναι ακριβή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη από φυτικές πηγές όπως φασόλια, ρύζι, φακές, κινόα, γίγαντες, φάβα, χούμους, βρώμη, σπόρους κ.α.. Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης είναι συνήθως φθηνότερες από τις πηγές πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης.

Μύθος #3: Η Vegan Διατροφή Απαιτεί Ειδικά Προϊόντα

Photo by Grooveland Designs on Pexels.com

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η vegan διατροφή είναι ακριβή είναι η ιδέα ότι απαιτείται η αγορά ειδικών προϊόντων για να αντικατασταθούν τα ζωικά προϊόντα στην διατροφή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αναγκαίο. Υπάρχουν πολλά φυτικά τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζωικά προϊόντα, τα οποία είναι πολύ οικονομικά σε σχέση με άλλα υποκατάστατα

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φασόλια ή υποκατάστατο κρέατος για να αντικαταστήσετε το κρέας σε συνταγές. Το γάλα σόγιας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα, όπως το tofu μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει το τυρί σε συνταγές.

Μύθος #4: Η Vegan Διατροφή Δεν Παρέχει Αρκετές Θρεπτικές Ουσίες

Photo by Ella Olsson on Pexels.com

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η Vegan διατροφή είναι ακριβή είναι η ιδέα ότι δεν παρέχει αρκετές θρεπτικές ουσίες και αυτό καθιστά την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής απαραίτητη. Όμως όταν κάποιο άτομο ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, αρκεί να συμπεριλαμβάνει μια ποικιλία φυτικών τροφίμων στη διατροφή του.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε, το σίδηρο και οι φυτικές ίνες. Με την κατάλληλη συνδυαστική διατροφή και σωστή καθοδήγηση από διατροφολόγους που ασχολούνται συγκεκριμένα με την Vegan διατροφή, μπορείτε να παρέχετε στο σώμα σας όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα.

Μύθος #5: Η Vegan Διατροφή Είναι Βαρετή και Μονότονη

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Η vegan διατροφή μπορεί να είναι πολύ ποικιλόμορφη και νόστιμη, με μια ευρεία γκάμα φυτικών τροφίμων που μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της vegan διατροφής, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων φαγητών και στυλ μαγειρέματος, που μπορείτε να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε.

Μπορείτε να προσθέσετε πολλές νόστιμες φυτικές επιλογές στη διατροφή σας, όπως λαχανικά, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, φυστίκια, σπόρους, σιτάρια, ρύζια, φασόλια, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι και πολλά άλλα ή να δοκιμάσετε νέα φυτικά προϊόντα, όπως τοφού, το σεϊτάν κ.α. Δεν είναι απαραίτητη η αγορά ακριβής πρώτης ύλης, καθώς μπορείτε να μαγειρέψετε εξαιρετικά πιάτα από διάφορες κουζίνες για να εμπλουτίσετε την διατροφή σας, με οικονομικές πρώτες ύλες όπως όσπρια, μπαχαρικά, ζυμαρικά κλπ.

Συνολικά, η vegan διατροφή δεν είναι απαραίτητα ακριβή αλλά το κόστος της εξαρτάται από τις επιλογές πρώτης ύλης του κάθε ατόμου. Υπάρχουν πολλοί προσιτοί τρόποι για να ενσωματώσετε φυτικά τρόφιμα στη διατροφή σας, χωρίς να υπερβαίνετε τον προϋπολογισμό σας όπως συχνή επίσκεψη στην λαϊκή αγορά, ψώνια οσπρίων από το supermarket. Επιπλέον, η vegan διατροφή παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον, και μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια πιο βιώσιμη και υγιεινή διατροφή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s