Τρώγοντας σαν να μην υπάρχει πλανήτης Β: Εξαφάνιση Ειδών

Καθώς η βιομηχανία της κτηνοτροφίας συνεχίζει να καταλαμβάνει τη γήινη μάζα, οι οικοτόποι καταστρέφονται γρήγορα. Είναι τρομακτικό ένα στρέμμα γης καταστρέφεται κάθε δευτερόλεπτο. Η κτηνοτροφία είναι η κύρια αιτία εξαφάνισης ειδών, καταστροφής οικοτόπων και νεκρών ζωνών στους ωκεανούς.

Οι κτηνοτροφία καταλαμβάνει ήδη περίπου το 40% της γης και ευθύνεται για το 75% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών. Η ταχεία καταστροφή προκαλεί την εξαφάνιση των ειδών, επηρεάζοντας αρνητικά τη βιοποικιλότητα των ιθαγενών οικοσυστημάτων και προχωρώντας στην πορεία μας προς την 6η μαζική εξαφάνιση όλων των ειδών στη Γη.

Υπάρχουν περίπου 1,7 εκατομμύρια τεκμηριωμένα είδη χλωρίδας και πανίδας. Πάνω από το 86% των 10 εκατομμυρίων γνωστών ειδών χλωρίδας και πανίδας δεν έχουν περιγραφεί ή τεκμηριωθεί. Ο ΟΗΕ αναφέρει σε μια εκτίμηση που έχει κάνει ότι χάνονται έως και 100 είδη φυτών και ζώων κάθε μέρα. Ο πλανήτης μας είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. Κατά τη διάρκεια της αρχαίας ζωής της, η Γη έχει αντιμετωπίσει μερικές μαζικές εξαφανίσεις. 5 για την ακρίβεια: Ορδοβικιανός (πριν από 444 εκατομμύρια χρόνια), Δεβονικός (πριν από 375 εκατομμύρια χρόνια), Πέρμιος (πριν από 251 εκατομμύρια χρόνια), Τριασικός (πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια) και Κρητιδικός (πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια).

Από τα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του πλανήτη μας, οι άνθρωποι βρίσκονται εδώ μόνο για περίπου 6 εκατομμύρια χρόνια. Από αυτά τα 6 εκατομμύρια χρόνια, το σημερινό ανθρώπινο είδος (Homo sapiens) είναι εδώ μόνο 200.000 χρόνια – με τον σημερινό μας πολιτισμό μόλις 6.000 ετών. Η εκβιομηχάνιση αυτού του πολιτισμού είναι μόλις 200 ετών και τα τελευταία 500 χρόνια 1.000 είδη ζώων έχουν εξαφανιστεί. Επί του παρόντος, ο ρυθμός εξαφάνισης φτάνει τα 140.000 είδη κάθε χρόνο.

Μαζική καταστροφή σημειώνεται σε χώρες με μεγάλη ποικιλία οικοτόπων που φιλοξενούν μερικά από τα μεγαλύτερα είδη ειδών. Στον Αμαζόνιο, τα 3 τέταρτα του τροπικού δάσους έχουν καθαριστεί (και εξακολουθούν να εκκαθαρίζονται) τόσο για διεθνείς όσο και για εγχώριες εταιρείες κτηνοτροφίας. Στις ΗΠΑ, όπου έχουν εκκαθαριστεί 260 εκατομμύρια στρέμματα δασών, 1 στα 5 είδη ζώων και φυτών κινδυνεύει με εξαφάνιση. Οι αγροτικές επιχειρήσεις των ζώων έχουν επίσης καταστρέψει το θαλάσσιο περιβάλλον μας. Δισεκατομμύρια ζώα απογυμνώνονται από τον ωκεανό κάθε χρόνο. Οι γρήγοροι ρυθμοί συγκομιδής ωκεάνιων ζώων δεν επιτρέπουν στα είδη αρκετό χρόνο για αναπαραγωγή.

Η αδυναμία ανάκτησης των πληθυσμών τους θέτει τον πλανήτη σε κίνδυνο από θάλασσες χωρίς ψάρια μέχρι το 2048.

Τα γεγονότα και τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα. Το παγκόσμιο διατροφικό μας σύστημα είναι ο κύριος μοχλός απώλειας βιοποικιλότητας, με τη γεωργία μόνο να αποτελεί την αναγνωρισμένη απειλή για 24.000 από τα 28.000 (86%) είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ο παγκόσμιος ρυθμός εξαφάνισης ειδών σήμερα είναι υψηλότερος από τον μέσο ρυθμό τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Η βιομηχανία της κτηνοτροφίας σκοτώνει το περιβάλλον μας και θέτει κάθε είδος σε αυτόν τον πλανήτη σε κίνδυνο εξαφάνισης. Η ρύπανση του αέρα, του νερού και της γης μας από τη βιομηχανία της κτηνοτροφίας, μαζί με την αποψίλωση των δασών και την υποβάθμιση του εδάφους, συμβάλλουν στην απώλεια οικοτόπων και στην εξαφάνιση των ειδών. Όπως ένα φαινόμενο ντόμινο, μια πληθώρα πτυχών οδηγεί στην καταστροφή της βιοποικιλότητας της Γης. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες και στην προκείμενη περίπτωση μιλάμε για καταστροφικές επιπτώσεις. Φαίνεται ότι η επιλογή του «τι θα φάμε» και «τι θα βάλουμε στο πιάτο μας» είναι από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε.

Η εκτροφή ζώων έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για τα φυτά και τα ζώα του κόσμου. Η εκκαθάριση των δασών και των τροπικών δασών για καλλιέργειες ζωοτροφών εξαφανίζει τη βιοποικιλότητα της Γης, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση της ισορροπίας της ζωής ανεξάρτητα από τις φυσικές αλλαγές στο περιβάλλον. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με τις επιλογές που κάνουμε οι άνθρωποι και με το τι βάζουμε στα πιάτα μας, και εκεί μπορεί. Η κτηνοτροφία έχει ζήτηση μόνο λόγω της ανθρώπινης κατανάλωσης. Κάνοντας πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που βασίζονται περισσότερο στα φυτά, μπορούμε να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε την καταστροφή του πλανήτη μας και των ζώων του. Του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ- ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s