Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει μια κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συνήθως σχετίζεται με της εξάτμισης και τα καπνογόνα από εργοστάσια και φυσικά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα, πλέον νέα συντριπτική έρευνα δείχνει ότι 16.000 θάνατοι στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα του αέρα που μολύνεται από την καλλιέργεια και την εκτροφή τροφίμων – και το 80 τοις εκατό αυτών οφείλονται στην παραγωγή ζωικών προϊόντων όπως κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά.

Η αλήθεια είναι ότι ξοδεύουμε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι πώς τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν και τους άλλους ανθρώπους – επομένως είναι ένα θέμα που δεν μας αφορά ατομικά αλλά συλλογικά. Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος ορισμένων τροφίμων όπως το αποτύπωμα άνθρακα και η χρήση γης ή νερού – έχει ερευνηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Αλλά μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που προσδιορίζει ποιες μεμονωμένες τροφές και δίαιτες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί άσθμα, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Η παραγωγή κρέατος είναι μία από τις κύριες αιτίες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άλλων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτός ο τύπος αλυσίδας παραγωγής παράγει άφθονα υποπροϊόντα. Η ενδοτοξίνη, το υδρόθειο, η αμμωνία και τα σωματίδια (PM), όπως η σκόνη, απελευθερώνονται όλα μαζί με το προαναφερθέν μεθάνιο και CO2. Επιπλέον, οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν συσχετιστεί με αναπνευστικές ασθένειες όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και η ΧΑΠ, καθώς και με αυξημένες πιθανότητες απόκτησης πνευμονίας από βακτηριακές λοιμώξεις. Τεράστιες ποσότητες αμμωνίας απελευθερώνονται από εργοστασιακές φάρμες, οι οποίες συχνά προέρχονται από τα απόβλητα των χοίρων, και των αγελάδων. Πολλά εργοστασιακά αγροκτήματα ψεκάζουν ακόμη και υγρά απόβλητα στον αέρα και στα χωράφια, προκαλώντας περαιτέρω μόλυνση.

Επιπλέον, η έκθεση σε PM10 (σωματίδια διαμέτρου 10 μικρομέτρων) μπορεί να προκαλέσει ασθένειες που επηρεάζουν τους άνω και εγγύς αεραγωγούς. Οι αγρότες δεν είναι οι μόνοι που κινδυνεύουν από την έκθεση σε αυτά τα επιβλαβή υποπροϊόντα. Στην πραγματικότητα, οι εργασίες συμπυκνωμένων ζωοτροφών (CAFO) κοντά σε κατοικημένες περιοχές επηρεάζουν δυσμενώς την αναπνευστική υγεία αυτών των ατόμων, όπως παρατηρείται και στους αγρότες. Οι εργασίες συμπυκνωμένης τροφοδοσίας χοίρων απελευθερώνουν ατμοσφαιρικούς ρύπους από κτίρια, λάκκους αποθήκευσης κοπριάς και τεράστια εφαρμογή απορριμμάτων. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι έχουν προκαλέσει οξεία σωματικά συμπτώματα, όπως αναπνευστικές ασθένειες, συριγμό, αυξημένο ρυθμό αναπνοής και ερεθισμό των ματιών και της μύτης. Αυτή η παρατεταμένη έκθεση σε αιωρούμενα ζωικά σωματίδια, όπως η σκόνη των χοίρων, προκαλεί μεγάλη εισροή φλεγμονωδών κυττάρων στους αεραγωγούς.
Ο Τζέισον Χιλ, μηχανικός βιοσυστημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα λέει το εξής: «Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τρομακτικές και αρκετά επικίνδυνες, αλλά η μόλυνση του αέρα σκοτώνει ανθρώπους τώρα», «Πρόκειται για εκπομπές που συμβαίνουν κάθε χρόνο, που επηρεάζουν τους ανθρώπους, και που τους οδηγούν σε κακή ποιότητα ζωής».
Για να προσδιοριστεί το αντίκτυπο στην υγεία των προϊόντων που σχετίζονται με τα ζώα, οι ερευνητές εξετάζουν τι χρειάζεται για την παραγωγή τους – όπως η λίπανση των καλλιεργειών, η άροση γης, η καύση τρακτέρ πετρελαιοκινητήρων και η διαχείριση των απορριμμάτων που παράγονται από τα ζώα. Ένα τεράστιο μέρος της γεωργίας μας καθοδηγείται από τη κτηνοτροφία των ζώων. Όχι μόνο από τα ίδια τα ζώα, αλλά και ως προς τι χρειάζεται για να τα ταΐσουμε.

Η καλλιέργεια καλαμποκιού για τρόφιμα, καύσιμα και ζωοτροφές, για παράδειγμα, αντιστοιχεί σε 3.700 θανάτους κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα του τοξικού αέρα. Όταν οι ερευνητές αυτής της μελέτης υπολόγισαν τους θανάτους που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα που προκαλούνται από την παραγωγή ζώων και τις καλλιέργειες που χρειάζονται, διαπίστωσαν ότι μόνο το βόειο κρέας αντιστοιχούσε σε 4.000 θανάτους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο. Όταν στον υπολογισμό προστέθηκε η παραγωγή χοιρινού και γαλακτοκομικών προϊόντων, αυτή η παραγωγή συνέβαλε σε 9.100 θανάτους ετησίως. Αντιθέτως, τα λαχανικά, η κατηγορία που περιλαμβάνει το καλαμπόκι που τρώνε οι άνθρωποι, συμβάλλουν σε 100 θανάτους.Ο αρνητικός αντίκτυπος της ποιότητας του αέρα λόγω του καλαμποκιού που καλλιεργείται για τη διατροφή των ανθρώπων είναι τόσο μικρός που σχεδόν δεν γίνεται αντιληπτός.

Μήπως πρέπει να γίνουμε όλοι vegan;
Χμμ… λοιπόν στην πραγματικότητα, ανά μερίδα, το ποσοστό θανάτου από ατμοσφαιρική ρύπανση που συνδέεται με το κόκκινο κρέας είναι τουλάχιστον 15 φορές υψηλότερο από αυτό των φυτικών τροφίμων. Νέες μελέτες περιγράφουν επίσης μια σειρά από διορθωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τους αγρότες και τους καταναλωτές για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη γεωργία. Η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων από τα ζώα και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή λιπασμάτων είναι μεταξύ των συστάσεων. Εάν όλες οι προτεινόμενες αλλαγές εφαρμόζονταν στις φάρμες, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα μπορούσαν να σωθούν 7.900 ζωές κάθε χρόνο. Τα άτομα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αλλαγή. Εάν οι καταναλωτές υιοθετούσαν σε παγκόσμιο επίπεδο μια φυτική διατροφική, θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα, λένε οι επιστήμονες. ο Χιλ λέει ότι κάθε πρόβλημα έχει και μια λύση. Όταν 18.000 άνθρωποι πεθαίνουν από [τοξικό αέρα] κάθε χρόνο, πρέπει να δούμε πώς λύνετε αυτό το πρόβλημα. Η πρώτη και βασική αιτία του προβλήματος είναι η παραγωγή ζώων για κρέας, γάλα, και αυγά , άρα η λύση κάποιες φορές είναι πιο απλή από όσο παρουσιάζεται.
Στο τέλος λοιπόν αυτού του άρθρου δεν μου μένει άλλο από το να αναρωτηθώ:
Αξίζει για να φάμε μια μοσχαρίσια μπριζόλα και να βάλουμε ένα ζωικό γάλα στον καφέ μας, να συνεισφέρουμε στο να υπάρχουν όλα αυτά τα θύματα (άνθρωποι και ζώα);