«Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν τώρα πάνω από χίλιες παράκτιες περιοχές
όπου τα ψάρια δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Το άζωτο που κάνει τις καλλιέργειες να αναπτύσσονται
καταστρέφει επίσης τα υπεράκτια οικοσυστήματα.»
Μια νεκρή ζώνη ωκεανού είναι μια περιοχή του ωκεανού με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που τον καθιστούν ακατοίκητο και προκαλεί τον θάνατο ολόκληρων οικοσυστημάτων. Η περισσότερη θαλάσσια ζωή δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια νεκρή ζώνη στον ωκεανό και η περιοχή αυτή είναι συγκρίσιμη με μια πολύ καυτή έρημο με μικρή βιοποικιλότητα. Αν και μερικές φορές οι νεκρές ζώνες των ωκεανών μπορούν να σχηματιστούν φυσικά, οι περισσότερες από αυτές προκαλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της κτηνοτροφίας. Η εργοστασιακή εκτροφή των ζώων όπως τα γουρούνια, οι αγελάδες και τα κοτόπουλα καθώς και ρύπανση από εμπορικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφής για αυτά τα ζώα, συμπεριλαμβανομένης της τροφής για τον άνθρωπο είναι οι κύριοι λόγοι για τις νέκρες ζώνες. Οι περίσσειες θρεπτικές ουσίες που αφήνουν οι εργοστασιακές φάρμες στις υδάτινες οδούς με τη μορφή ζωικών απορριμμάτων οδηγεί στην υπερανάπτυξη φυκιών και στη συνέχεια σχηματίζει στην άνθηση φυκιών που περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξινών. Οι νεκρές ζώνες των ωκεανών αναμένεται να αυξηθούν τόσο σε μέγεθος όσο και σε αριθμό καθώς εντείνεται η κλιματική αλλαγή.

Το λιγότερο διαλυμένο οξυγόνο στο νερό αναφέρεται συχνά ως «νεκρή ζώνη», επειδή οι περισσότερες θαλάσσιες ζωές είτε πεθαίνουν είτε, εάν είναι κινητές όπως τα ψάρια, εγκαταλείπουν την περιοχή. Οι βιότοποι που κανονικά θα ήταν γεμάτοι ζωή γίνονται, ουσιαστικά, βιολογικές έρημοι.
Η δεύτερη μεγαλύτερη νεκρή ζώνη στον κόσμο είναι στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στον Βόρειο Κόλπο του Μεξικού, ωστόσο κανένα μέρος του κόσμου δεν εξαιρείται από τις νεκρές ζώνες των ωκεανών που εμφανίζονται στα παράκτια ύδατα. Η διαδικασία που οδηγεί σε νεκρές ζώνες των ωκεανών ονομάζεται ευτροφισμός. Ο ευτροφισμός συμβαίνει όταν: το περιβάλλον εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας την ποσότητα της ανάπτυξης των φυτών και των φυκιών…. Ο ευτροφισμός πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στο οικοσύστημα, ξεκινώντας με την υπερβολική αφθονία φυκιών και φυτών. Όταν το περίσσευμα των φυκιών και της φυτικής ύλης τελικά αποσυντίθεται, παράγει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

You probably wouldn’t know one was there unless you had an oxygen meter : https://balticeye.org/en/eutrophication/elemental/dead-zones/
Η κτηνοτροφία, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, συνδέεται απευθείας με τις νεκρές ζώνες των ωκεανών – τα ζωικά απόβλητα και τα λιπάσματα καλλιεργειών από τα αγροκτήματα πηγαίνουν απευθείας στις πλωτές οδούς μας. Ο αριθμός των ζώων που σκοτώνονται κάθε χρόνο για τροφή είναι συγκλονιστικός. Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι 9,76 δισεκατομμύρια ζώα της ξηράς σφαγιάστηκαν το 2020. Εν τω μεταξύ, στον Καναδά, η καναδική βιομηχανία κρέατος έσφαξε περισσότερα από 825 εκατομμύρια χερσαία ζώα για τροφή το 2021, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης για τη σφαγή που αναλύθηκαν από την Animal Justice.
Αν εξαιρέσουμε το ηθικό κομμάτι που έχει να κάνει με τον ασύλληπτο αριθμό ζώων που σφαγιάστηκαν, χωρίς κανένα λόγο μόνο για κάποια λεπτά γευστικής ικανοποίησης- ο αριθμός αυτών των ζώων που σφαγιάστηκαν δημιούργησε μεγάλο αριθμό ζωικών απόβλητων που εισέρχονται στις πολύτιμες υδάτινες οδούς.
Ο Guardian αναφέρει ότι: Οι τοξίνες από την κοπριά και τα λιπάσματα που χύνονται στις υδάτινες οδούς και επιδεινώνουν τις τεράστιες, επιβλαβείς ανθίσεις φυκιών που δημιουργούν εκτάσεις του κόλπου όπου στερούνται οξυγόνου. Τα θρεπτικά συστατικά που ρέουν στα ρυάκια, τα ποτάμια και τους ωκεανούς από τη γεωργία και τα λύματα διεγείρουν την υπερανάπτυξη φυκιών, τα οποία στη συνέχεια αποσυντίθενται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου στο νερό, προκαλώντας είτε τη φυγή είτε τον θάνατο της θαλάσσιας ζωής. Με αποτέλεσμα όλο αυτό να είναι ένας φαύλος κύκλος.
Επιπλέον τα ζώα σε φάρμες εργοστασίων εκπέμπουν τοξικά επίπεδα αερίου μεθανίου, CO2 και περιττωμάτων που συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την έλλειψη νερού, τη ρύπανση, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την αποψίλωση των δασών. Και τώρα γνωρίζουμε ότι η διαδικασία εκτροφής και στη συνέχεια θανάτωσης ζώων για τροφή είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις νεκρές ζώνες των ωκεανών.

Γιατί δεν ακούμε τους επιστήμονες που μας μιλάνε; Γιατί συνειδητά επιλέγουμε να τους αγνοούμε; Γιατί συμπεριφερόμαστε σαν να υπάρχει πλανήτης Β; ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Το Mighty Earth ανέφερε το 2018 ότι οι νεκρές ζώνες των ωκεανών έχουν επεκταθεί κατά 1000% παγκοσμίως από το 1950 και ανέφερε μια επιστημονική μελέτη με τίτλο: «Μείωση οξυγόνου στους παγκόσμιους ωκεανούς και τα παράκτια ύδατα». Η μελέτη επισημαίνει την κλιματική αλλαγή και την επέκταση της παραγωγής κρέατος ως κύριους μοχλούς στην δημιουργία και την επιδείνωση αυτών των περιοχών χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο (νεκρές ζώνες). Άραγε, υπάρχουν καλά νέα; Λοιπόν, στην πραγματικότητα, ναι. Ορισμένες νεκρές ζώνες στον ωκεανό μπορεί να επιβραδυνθούν, ενώ άλλες μπορούν να ανακάμψουν με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με το τι τις προκάλεσε. Σε ένα έγγραφο σχετικά με την αποοξυγόνωση (δηλαδή την αφαίρεση του οξυγόνου από χημική ουσία) των ωκεανών από την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αναφέρουν τα εξής: «Για να αντιστραφεί η απώλεια οξυγόνου, οι άνθρωποι, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να μειώσουν τη ρύπανση των θρεπτικών ουσιών των ωκεανών. Η αποοξυγόνωση που προκαλείται από τη θέρμανση δεν μπορεί εύκολα να αντιστραφεί, αλλά μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά με τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε περισσότερες νεκρές ζώνες στους ωκεανούς;
Εκτός από την αγορά τροφών που καλλιεργούνται με λιγότερα λιπάσματα ή ακόμη και την καλλιέργεια της δικής μας τροφής, εάν είναι δυνατόν, είναι σημαντικό να εξαλείψουμε την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και αυγών. Το να ακολουθείτε μια φυτική διατροφή είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον πλανήτη, για να μην αναφέρουμε την υγεία μας, και τη ζωή των ζώων. Λαμβάνοντας άμεση δράση στα συστήματα τροφίμων και μη υποστηρίζοντας τη κτηνοτροφία, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αναστροφή της ζημίας που έχει προκληθεί στη γη μας και να αποτρέψουμε μελλοντικές νεκρές ζώνες στους ωκεανούς. Μια vegan δίαιτα είναι ασφαλής για όλα τα στάδια της ζωής. Γιατί να μην κάνουμε ότι είναι καλύτερο για τον πλανήτη μας; Το μοναδικό σπίτι που έχουμε γνωρίσει.