5+1 Λόγοι για να υποστηρίξεις τοπικές επιχειρήσεις

«Το να υποστηρίζεις τοπικές επιχειρήσεις δεν σημαίνει να αποκλείεις τον έξω κόσμο, σημαίνει ότι θρέφεις τις τοπικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν βιώσιμους τοπικούς πόρους, απασχολούν ντόπιους εργαζόμενους με αξιοπρεπείς μισθούς και εξυπηρετούν πρωτίστως τους ντόπιους καταναλωτές. Σημαίνει ότι μπορούμε να γίνουμε πιο αυτάρκεις και λιγότερο εξαρτημένοι από τις εισαγωγές» (Shuman 2000).


Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται «μια επιχείρηση που ανήκει και λειτουργεί ανεξάρτητα και δεν κατέχει δεσπόζουσα θέση στον τομέα λειτουργίας της.» Στην Ελλάδα, το πλήθος τους είναι κοντά στο 99,9% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και κλάδων και αντιπροσωπεύουν περίπου το 19,3% του ΑΕΠ και το 87% της απασχόλησης σε επιχειρήσεις. Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν παίξει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αγοράζοντας τοπικά σημαίνει ότι τα επίπεδα απασχόλησης είναι πιο πιθανό να είναι σταθερά, και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για τους κατοίκους της περιοχής να εργαστούν στην κοινότητα.


Τα χρήματα μένουν στην κοινότητα

Όταν τα χρήματα μπαίνουν ως δαπάνη στην τοπική οικονομία βοηθούν στην ανάπτυξη κυκλικής ροής των χρημάτων μέσα σε αυτήν, βελτιώνοντας το συνολικό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και την πληρωμή περισσότερων μισθών. Αυτή η επανακυκλοφορία χρήματος οδηγεί σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε ανάλογο βαθμό ο οποίος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το ποσοστό των χρημάτων που δαπανώνται σε τοπικό επίπεδο.


Οι τοπικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν συχνότερα φιλανθρωπικές δράσεις

Οι τοπικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν περισσότερο σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και εράνους σε σχέση με τις μεγάλες πολυεθνικές. Γνωρίζουν τα προβλήματα της κοινότητας, οπότε συνεισφέρουν πιο κατάλληλα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση τους. Πολλά τοπικά εστιατόρια και καφέ στο τέλος της ημέρας μοιράζουν τρόφιμα σε άτομα της γειτονιάς που ξέρουν πως έχουν ανάγκη ή τα μεταφέρουν στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου.Η κοινότητα παραμένει μοναδική

Το να ξοδεύετε χρήματα σε τοπικές επιχειρήσεις βοηθά να κρατηθεί ζωντανή η τοπική κοινότητα. Τα μέρη όπου τρώμε, ψωνίζουμε και διασκεδάζουμε έχουν τη δυνατότητα να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι μια κοινότητα είναι σαν το σπίτι μας. Μια κοινότητα όπου οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ξεπερνούν τον αριθμό των ανεξάρτητων μικρές επιχειρήσεων αποκτά λιγότερο προσωπικό χαρακτήρα με λιγότερη ποικιλία προϊόντων.
Τα οφέλη ενός ακμάζοντος τοπικού ανεξάρτητου επιχειρηματικού τομέα δεν περιορίζονται μόνο σε οικονομικά οφέλη. Ενδεχομένως εξίσου σημαντικό είναι ότι οι ανεξάρτητες επιχειρήσεις ορίζουν την αυτοεικόνα της κοινότητας και δημιουργούν μια αίσθηση υπερηφάνειας για τους ανθρώπους που ζουν εκεί.
Οι αλυσίδες λιανοπωλητών, από την άλλη πλευρά, μπορούν να ομογενοποιήσουν μια κοινότητα και να μειώσουν το στοιχείο της μοναδικότητας και πρωτοτυπίας. Πολλές κοινότητες επιλέγουν να πάρουν τον έλεγχο των δικών τους οικονομικού χαρακτήρα με την υποστήριξη μοναδικών μοναδικών τοπικών επιχειρήσεων.


Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων

Μια αγορά εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί καινοτομία και χαμηλές τιμές μακροπρόθεσμα. Πλήθος μικρών επιχειρήσεων, η καθεμία επιλέγοντας προϊόντα με βάση με βάση τα δικά τους -τοπικά – συμφέροντα και ανάγκες εγγυάται ένα πολύ ευρύτερο φάσμα επιλογών.
Ο αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι σε έναν όλο και πιο ομογενοποιημένο κόσμο,
οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να επενδύσουν και να εγκατασταθούν σε κοινότητες που διατηρούν τις μοναδικές επιχειρήσεις τους και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους με πολλούς επιλογές για τους καταναλωτές.


Μειώνονται οι Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις


Οι αλυσίδες λιανικής συμβάλλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος. Οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν περισσότερες τοπικές αγορές που απαιτούν λιγότερα μέσα μεταφοράς και γενικά λειτουργούν μέσα από την πόλη σε αντίθεση με την ανάπτυξη στα περίχωρα μιας πόλης. Η ύπαρξη περισσότερων εμπορικών περιοχών
έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα χιλιόμετρα για την ανάγκη μιας αγοράς με κάποια μέσα (αυτοκίνητα, λεωφορεία κλπ) άρα λιγότερα μεταφορικά, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ποσότητα των εκπομπών καυσαερίων που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πως μπορείτε να ανακαλύψετε τοπικές επιχειρήσεις;

  1. Κάνοντας μια βόλτα στην γειτονιά σας και ανακαλύπτοντας όλα εκείνα τα καταστήματα που μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε
  2. Συνομιλώντας με φίλους και γνωστούς για να μάθετε για τις δικές τους αγαπημένες τοπικές επιχειρήσεις
  3. Ακολουθώντας λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βοηθούν στην ανακάλυψη των τοπικών επιχειρήσεων πχ Για την Κυψέλη: @kypseli.guide ή για επιχειρήσεις cafe @coffeeingreece ή για ελληνικά μικρά brands και επιχειρήσεις @apofortisis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s