Βρισκόμαστε σε μια κλιματική κρίση. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται και ως αποτέλεσμα, το κλίμα μας αλλάζει και το περιβάλλον μας υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο.
Κάθε χρόνο, απελευθερώνουμε δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον, μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων. Αυτά τα αέρια παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης μας και ως άμεσο αποτέλεσμα, ο πλανήτης μας θερμαίνεται σταθερά για πολλά χρόνια και με πιο επιταχυνόμενο ρυθμό από τον τελευταίο καιρό. Ενώ υπάρχει κάποια διαφωνία γύρω από το κρίσιμο όριο για την παγκόσμια θερμοκρασία, αποφασίστηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 ότι θα έπρεπε να διατηρήσουμε τον μέσο όρο κάτω από 2°C, αν και κατά προτίμηση 1,5°C. Δυστυχώς, τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουν περάσει περίπου 344 μήνες από τότε που καταγράψαμε έναν μήνα κάτω του μέσου όρου για την παγκόσμια θερμοκρασία.




Αυτή η θέρμανση του πλανήτη είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πιο ακραίων καιρικών φαινομένων, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, τον θάνατο των κοραλλιογενών υφάλων, την ερημοποίηση, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη λειψυδρία. Η λίστα συνεχίζεται. Καμία γωνιά του πλανήτη δεν είναι απρόσβλητη από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Από τις πυρκαγιές που έκαψαν 18,626 εκατομμύρια εκτάρια αυστραλιανής γης μεταξύ Ιουνίου 2019 και Μαΐου 2020 έως τις κινεζικές πλημμύρες του 2020 που εκτόπισαν 744.000 ανθρώπους σε 26 επαρχίες.


Η κατάσταση φαίνεται τραγική. Τη στιγμή της συγγραφής, το Climate Clock υπολόγισε ότι είχαμε περίπου 6 χρόνια και 295 ημέρες για να δράσουμε, πριν από μια μη αναστρέψιμη κλιματική καταστροφή.

Όπως παρατήρησε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα το 2019: «Η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα είναι ένας αγώνας που χάνουμε, αλλά είναι ένας αγώνας που μπορούμε να κερδίσουμε». Άμα αναλογιστούμε ότι αυτό επηρεάζει τον πλανήτη μας, δηλαδή το σπίτι μας, φαίνεται να υπάρχει μόνο μια λύση. Και αυτή είναι να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Άραγε τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής; Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους ως άτομα μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο σε αυτό το παγκόσμιο ζήτημα. Μια γρήγορη αναζήτηση στο google και θα βρείτε πολλά infographic που θα περιγράφουν λεπτομερώς τις μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη συνηθισμένη καθημερινή σας ρουτίνα για να αντεπιτεθείτε. Ανάβοντας το φως όταν φεύγετε από το δωμάτιο, κλείνοντας τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, οδηγείτε λιγότερο και κάνετε περισσότερο ποδήλατο, φυτεύοντας ένα δέντρο και ανακυκλώνετε τα απορρίμματα.
Αν και όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές πρακτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε, αυτό που συχνά παραλείπουν να αναφέρουν αυτά τα γραφήματα είναι ο αντίκτυπος του φαγητού που τρώμε. Με βάση επιστημονικά στοιχεία, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε το φαγητό στο πιάτο μας όσο περισσότερο, αν όχι περισσότερο, από τον αριθμό των ντους. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων μας έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην τρέχουσα κατάσταση του κλίματος. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 30% των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τις δυτικές χώρες προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων. Αλλά η απλή αποχή από το φαγητό δεν είναι επιλογή. Χρειαζόμαστε τροφή για να επιβιώσουμε.


Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που σχετίζεται με το φαγητό που τρώμε, ενώ εξακολουθούμε να καταναλώνουμε μια διατροφικά επαρκή διατροφή;
Λοιπόν, φαίνεται ότι η απάντηση μπορεί να είναι σε μια vegan διατροφή. Όσον αφορά τα τρόφιμα, ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατανάλωση προϊόντων διατροφής ζωικής προέλευσης: κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά. Αυτά τα προϊόντα είναι πιο επιβλαβή για το περιβάλλον από τα εναλλακτικά προϊόντα με βάση τα φυτά, λόγω των αναποτελεσματικών που σχετίζονται με τη μετατροπή των ζωοτροφών σε διαιτητικές πρωτεΐνες. Τώρα υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι χωρίς παγκόσμια μείωση της κατανάλωσης κρέατος, θα είναι αδύνατο να σταθεροποιηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C.
Αλλά πώς ακριβώς και σε ποιο βαθμό η κατανάλωση προϊόντων διατροφής ζωικής προέλευσης βλάπτει το περιβάλλον και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή; Και είναι η αποκοπή αυτών των προϊόντων από τη διατροφή μας ένας σίγουρος τρόπος προστασίας του πλανήτη;

Σε αυτήν την ενότητα, θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά ακριβώς τα ερωτήματα καθώς εξετάζω ορισμένα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωση προϊόντων διατροφής ζωικής προέλευσης. Στην πορεία, θα διερευνήσω τα θέματα των αερίων του θερμοκηπίου, της αποψίλωσης των δασών, της διατήρησης του νερού και της ρύπανσης. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώ να δείξω πόσο επιρροή είναι η κατανάλωση κρέατος σε σχέση με το περιβάλλον, καθώς και πόσο απλές εναλλαγές σε πιο φυτική διατροφή μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για την αλλαγή.