Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι μία μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα του υποκειμένου. Σκοπός του διαλογισμού είναι η άντληση γνώσης ή και εμπειριών άμεσα, χωρίς τη χρήση των αισθητηρίων οργάνων του ανθρώπου ή οποιασδήποτε πηγής πληροφόρησης. Γενικότερα θεωρείται και μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας. (πηγή: wikipedia)
Οι περισσότερες πρακτικές διαλογισμού έχουν τέσσερα κοινά στοιχεία: μια ήσυχη τοποθεσία, μια άνετη στάση (καθιστή, ξαπλωμένη ή κατά το περπάτημα), εστίαση της προσοχής (στις λέξεις, στην αναπνοή ή σε ένα αντικείμενο) και μια ανοιχτή στάση — αφήνοντας τους περισπασμούς να έρχονται και να φεύγουν φυσικά.

Ανεξάρτητα από το είδος του διαλογισμού που ασκείται, ο στόχος είναι να παρατηρήσετε πότε το μυαλό περιπλανιέται και να το επαναφέρετε απαλά στην παρούσα στιγμή, χτίζοντας την επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων χωρίς κρίση ή επιβολή αλλαγής. Όταν γίνεται τακτικά, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσεγγίσουν τη ζωή με περιέργεια, ευελιξία και συμπόνια για τον εαυτό τους και τους άλλους.
Ποια είναι τα οφέλη του διαλογισμού

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις του διαλογισμού σε διάφορα αποτελέσματα υγείας. Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα αποτελέσματα υγείας που βρέθηκε ότι επηρεάζονται θετικά από την εκπαίδευση διαλογισμού.
Ο διαλογισμός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την ιατρική περίθαλψη ή ως λόγο για αναβολή της επίσκεψης σε κάποιον ειδικό υγειονομικής περίθαλψης.
Διαλογισμός και Ψυχική Υγεία
Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της εκπαίδευσης διαλογισμού για ψυχολογικό στρες και ευεξία εξέτασε 47 δοκιμές με περισσότερα από 3.000 άτομα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ειδικά τα προγράμματα διαλογισμού ενσυνειδητότητας είχαν ως αποτέλεσμα μικρές βελτιώσεις στο άγχος και την κατάθλιψη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα προγράμματα διαλογισμού οδηγούν σε μικρές βελτιώσεις στο στρες και στην ποιότητα ζωής , παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με την ψυχική υγεία. Δεν προέκυψαν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα προγράμματα διαλογισμού ήταν καλύτερα από ενεργές θεραπείες όπως φάρμακα, άσκηση ή άλλες συμπεριφορικές θεραπείες.
Διαλογισμός και διαταραχές ύπνου
Σε μια δοκιμή 54 ενηλίκων με χρόνια αϋπνία σε θεραπεία με βάση την ενσυνειδητότητα για την αϋπνία παρατηρήθηκε μείωση της συμπτωματολογίας από μια ομάδα ελέγχου 8 εβδομάδων που απλώς παρακολουθούσε τα συμπτώματά τους. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν ήταν σημαντικές στην παρακολούθηση 6 και 12 μηνών. Αυτό υποδηλώνει ότι η επίδραση του διαλογισμού στην ποιότητα του ύπνου μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη.

Διαλογισμός και αρτηριακή πίεση
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση του διαλογισμού για 16 εβδομάδες σε άτομα με στεφανιαία νόσο είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση και τον τόνο του καρδιακού αυτόνομου νευρικού συστήματος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο αγωγή υγείας. Αυτές οι φυσιολογικές επιδράσεις επιτεύχθηκαν χωρίς αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή, το σωματικό βάρος ή τις ψυχοκοινωνικές μεταβλητές και παρά τη στατιστικά σημαντική αύξηση στο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας στην ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να ρυθμίζει τη φυσιολογική απόκριση στο στρες.
Διαλογισμός και Διαβήτης
Η έρευνα με αποτελέσματα που σχετίζονται με τον διαβήτη δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση του διαλογισμού για 16 εβδομάδες σε ασθενείς με διαβήτη μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μια άλλη μελέτη που περιελάμβανε άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 έδειξε σημαντική μείωση σε όλα τα μέτρα έκβασης, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας και HbA1c μεταξύ της ομάδας παρέμβασης που χρησιμοποίησε MBSR.

Διαλογισμός και Υπερφαγική Διαταραχή
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, η υπερφαγική διαταραχή είναι η πιο διαδεδομένη διατροφική διαταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υπερφαγική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεξέλεγκτης πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων τροφής, μέχρι σημείου ενόχλησης χωρίς τη χρήση ανθυγιεινών αντισταθμιστικών μέτρων (δηλαδή κάθαρση) για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας.
Μια μελέτη που χρησιμοποιούσε την Εκπαίδευση Επίγνωσης της Διατροφής με βάση την Ενσυνειδητότητα (MB-EAT) εξέτασε την επίδραση μιας ομαδικής θεραπείας 12 συνεδριών σε 150 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, το 66% των οποίων πληρούσε τα κριτήρια για υπερφαγική διαταραχή. Στους 4 μήνες της μελέτης, το 95% αυτών των ατόμων στην ομάδα MB-EAT δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια της διαταραχής. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το MB-EAT μείωσε την υπερφαγία και τα σχετικά συμπτώματα σε κλινικά σημαντικό επίπεδο, με βελτίωση που σχετίζεται με τον βαθμό πρακτικής της ενσυνειδητότητας.