Γνωρίζετε ότι το 70% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις χωματερές είναι ηλεκτρικά είδη και συσκευές; Κάθε χρόνο πωλούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο κινητά και υπολογίζεται ότι περίπου τόσος είναι ο αριθμός των κινητών που πετιούνται στα σκουπίδια!
E-Waste: Τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste) περιλαμβάνουν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που είναι ξεπερασμένος, ανεπιθύμητος ή κατεστραμμένος. Αυτό σημαίνει οτιδήποτε λειτουργεί με ηλεκτρισμό και έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του.
recyclecoach.com
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα μπορεί να είναι τοξικά, δεν είναι βιοαποδομήσιμα και συσσωρεύονται στο περιβάλλον, στο έδαφος, στον αέρα, στο νερό και στα έμβια όντα. Για παράδειγμα, η υπαίθρια καύση και τα οξέα που χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση πολύτιμων υλικών από ηλεκτρονικά εξαρτήματα απελευθερώνουν τοξικά υλικά που διοχετεύονται στο περιβάλλον. Αυτές οι πρακτικές μπορούν επίσης να εκθέσουν τους εργαζόμενους σε υψηλά επίπεδα ρύπων όπως μόλυβδος, υδράργυρος, βηρύλλιο, θάλλιο, κάδμιο και αρσενικό, καθώς και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (BFRs) και πολυχλωριωμένα διφαινύλια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρκίνο, αποβολές, νευρολογική βλάβη και μειωμένο IQ.

Ο ακατάλληλος χειρισμός των ηλεκτρονικών αποβλήτων έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια σπάνιων και πολύτιμων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων μετάλλων όπως το νεοδύμιο (ζωτικό για τους μαγνήτες στους κινητήρες), το ίνδιο (χρησιμοποιείται σε τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη) και το κοβάλτιο ( για μπαταρίες). Ωστόσο, τα μέταλλα στα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι δύσκολο να εξαχθούν. Για παράδειγμα, τα συνολικά ποσοστά ανάκτησης για το κοβάλτιο είναι μόνο 30% (παρά την υπάρχουσα τεχνολογία που θα μπορούσε να ανακυκλώσει το 95%). Το μέταλλο έχει μεγάλη ζήτηση για μπαταρίες φορητών υπολογιστών, smartphone και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα ανακυκλωμένα μέταλλα είναι επίσης δύο έως 10 φορές πιο ενεργειακά αποδοτικά από τα μέταλλα που λιώνουν από παρθένο μετάλλευμα. Επιπλέον, η εξόρυξη απορριπτόμενων ηλεκτρονικών ειδών παράγει 80% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα χρυσού σε σύγκριση με την εξόρυξή του από το έδαφος.
Το 2015, η εξόρυξη πρώτων υλών αντιπροσώπευε το 7% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση προς τη χρήση περισσότερων δευτερογενών πρώτων υλών σε ηλεκτρονικά προϊόντα θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Κλιματική αλλαγή και ηλεκτρονικές συσκευές

Αξίζει επίσης να εξεταστούν οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών προϊόντων στην κλιματική αλλαγή. Κάθε συσκευή που έχει παραχθεί ποτέ έχει αποτύπωμα άνθρακα και συμβάλλει στην ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατά την κατασκευή ενός τόνου φορητών υπολογιστών δυνητικά εκπέμπονται 10 τόνοι CO2. Όταν λαμβάνεται υπόψη το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ζωής μιας συσκευής, εμφανίζεται κυρίως κατά την παραγωγή, πριν οι καταναλωτές αγοράσουν ένα προϊόν. Αυτό καθιστά τις διεργασίες και τις εισροές άνθρακα στο στάδιο της κατασκευής (όπως η χρήση ανακυκλωμένων πρώτων υλών) και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος βασικούς καθοριστικούς παράγοντες του συνολικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου.
Ανεπαρκή ποσοστά ανακύκλωσης συσκευών

Τα ποσοστά ανακύκλωσης παγκοσμίως είναι χαμηλά. Ακόμη και στην ΕΕ, η οποία ηγείται παγκοσμίως στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων, μόλις το 35% των ηλεκτρονικών αποβλήτων αναφέρεται επίσημα ότι συλλέγονται και ανακυκλώνονται σωστά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος είναι 20%. Το υπόλοιπο 80% είναι χωρίς έγγραφα, με πολλά να καταλήγουν να θαμμένα κάτω από το έδαφος για αιώνες ως χωματερή. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα δεν είναι βιοαποδομήσιμα. Η έλλειψη ανακύκλωσης επιβαρύνει πολύ την παγκόσμια ηλεκτρονική βιομηχανία και καθώς οι συσκευές γίνονται πιο πολλές, μικρότερες και πιο περίπλοκες, το ζήτημα κλιμακώνεται. Επί του παρόντος, η ανακύκλωση ορισμένων τύπων ηλεκτρονικών αποβλήτων και η ανάκτηση υλικών και μετάλλων είναι μια δαπανηρή διαδικασία. Η εναπομένουσα μάζα ηλεκτρονικών απορριμμάτων –κυρίως πλαστικά δεμένα με μέταλλα και χημικά– δημιουργεί ένα πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Πως μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το τρομερό μοτίβο υπερκατανάλωσης και ρύπανσης;

- Προσέχουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές που ήδη έχουμε και τις φροντίζουμε ώστε να κρατήσουν αρκετά χρόνια
- Δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να αγοράζουμε καινούργια μοντέλα συσκευών εφόσον αυτό που ήδη έχουμε ικανοποιεί τις ανάγκες μας, είναι λειτουργικό και δέχεται ακόμα ενημερώσεις λογισμικού από την εταιρεία που ανήκει. (όταν πάψει να δέχεται ενημερώσεις ή να υποστηρίζεται σαν λογισμικό από την εταιρεία , αποτελεί πλέον εύκολη λεία για hacking)
- Δεν πετάμε τις παλιές συσκευές! Εάν είναι σε καλή κατάσταση μπορούσε να τις δωρίσουμε σε φίλο συγγενή ή σε κάποιον που τις χρειάζεται ή να τις πουλήσουμε μέσω Marketplace ή Vendora. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ψάχνουμε το κοντινότερο σημείο ανακύκλωσης συσκευών στην περιοχή μας για να το δώσουμε εκεί.
- Αγοράζουμε την «νέα» μας συσκευή, μεταχειρισμένη από κάποιο κατάστημα που εμπιστευόμαστε!