Slow Living & Άγχος | Πότε το να αποκτάς ήρεμους ρυθμούς καθημερινότητας γίνεται αναγκαίο;

Τι είναι το Slow Living;

Το slow living είναι ο τρόπος ζωής που βασίζεται στον αργό ρυθμό ζωής και καθημερινότητας.

Σκοπός είναι να απολαμβάνεις την καθημερινότητα και να είσαι παρών στην κάθε στιγμή.

Ο τρόπος ζωής αυτός δεν είναι καθόλου πιεστικός καθώς δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για το πλάσμα που τον υιοθετεί.

Ρυθμοί Σύγχρονης Ζωής & Slow Living

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν ευνοούν στην υιοθέτηση μιας τέτοιας φιλοσοφίας ζωής, καθώς η ταχύτητα της καθημερινότητας και το βάρος των υποχρεώσεων εντείνουν το άγχος και την πίεση που νιώθουμε.

Οι οικονομικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη πραγματικότητα, η ανάγκη που δημιουργούν για πολύωρη εργασία με κακές εργασιακές συνθήκες και μηδενική μέριμνα των εργοδοτών για την φροντίδα της ψυχικής υγείας των εργαζομένων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ψυχική μας κατάσταση.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Επειδή ο πανικός δεν είναι λύση και επειδή η ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική, μπορούμε να υιοθετήσουμε και να ακολουθούμε ορισμένες από τις μικρές απλές τακτικές που θα βρείτε παρακάτω για την φροντίδα της ψυχικής μας υγείας.

Slow Living Tips Anxiety Edition

1.Ψυχοθεραπεία

Νο1 τρόπος αντιμετώπισης των θεμάτων ψυχικής υγείας είναι η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό. Μέσω της ψυχοθεραπείας, τα άτομα μαθαίνουν να κατανοούν πώς οι σκέψεις τους συμβάλλουν στα συμπτώματα άγχους τους. Μαθαίνοντας να αλλάζουν αυτά τα μοτίβα σκέψης, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα και την ένταση των συμπτωμάτων άγχους. Κάνω ψυχοθεραπεία περίπου 1,5 χρόνο και είναι η καλύτερη επένδυση που έχω κάνει στον εαυτό μου. Το προτείνω 100%. (Δεν χρειάζεται απαραίτητα να δυσκολεύστε με κάποιο προσωπικό θέμα ή με την διαχείριση του άγχους για να αρχίσετε!)

2. Επαφή με την φύση

Μια βόλτα στο βουνό ή στην θάλασσα ή μια σύντομη εκδρομή πάντα βοηθάει το μυαλό να ηρεμεί και να απελευθερώνει τις αρνητικές του σκέψεις. Μπορεί να γίνεται είτε μια φορά την βδομάδα είτε μια φορά τον μήνα, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει ο καθένας μας. Σκοπός δεν είναι να το κάνουμε ενοχικά, αλλά στο βαθμό που επιθυμούμε για να το απολαμβάνουμε. Το να βρίσκεσαι στη φύση μειώνει τον θυμό, τον φόβο και το άγχος και αυξάνει τα ευχάριστα συναισθήματα. Η έκθεση στη φύση όχι μόνο σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα συναισθηματικά, αλλά συμβάλλει στη σωματική σας ευεξία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών και την παραγωγή ορμονών του στρες.

3. Αποχή από την τεχνολογία

H εκτεταμένη χρήση της κινητής τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει το άγχος. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ακόμη και τώρα ένα επίσημο όνομα για τον φόβο του να είσαι χωρίς κινητή συσκευή ή πέρα ​​από την επαφή με το κινητό τηλέφωνο, Nomophobia. Ο όρος είναι συντομογραφία του «no–mobile-phone-phobia». Οι περισσότεροι άνθρωποι βομβαρδίζονται καθημερινά με ειδοποιήσεις, ειδοποιήσεις, τηλεφωνήματα, μηνύματα. Μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις, αλλά όταν οι συσκευές μας είναι κοντά, εξακολουθούμε να είμαστε επιρρεπείς να τις ελέγχουμε με συνέπεια. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου γίνεται έντονη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα λόγω εργασίας κλπ, ωφέλιμος θα ήταν ο περιορισμός της χρήσης όταν επιστρέφουμε σπίτι. Αυτό μπορεί να σημαίνει λίγες ώρες καθημερινό detox, είτε αποχή από τις οθόνες μια ώρα πριν πέσουμε για ύπνο ή ακόμα για τα πιο τολμηρά detox μιας βδομάδας ή ενός μήνα.

4. Ποιοτικός χρόνος με αγαπημένους ανθρώπους

Ο ποιοτικός χρόνος με άτομα που μας ηρεμούν βοηθάει στην μείωση του άγχους, στην διατήρηση της ψυχικής γαλήνης και ως πρόσθετο όφελος, βοηθά επίσης στην αποτροπή της κατάθλιψης και του άγχους. Επομένως, η τακτική επαφή με την οικογένεια και τους φίλους σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το στρες και το άγχος. Eίναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα άτομα με τα οποία μιλάτε και περνάτε χρόνο δεν χρειάζεται απαραίτητα να μπορούν να «διορθώσουν» το άγχος σας. Απλώς πρέπει να ακούν με ενσυναίσθηση. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να υπάρχει κάποια δραστηριότητα ως αφορμή, όπως και η τοποθεσία της συνάντησης είναι ανεξάρτητη και μπορεί να γίνει είτε σε κάποιο σπίτι, είτε σε κάποιο μαγαζί, είτε στην φύση.

5. Ενασχόληση με τον αθλητισμό

Η γυμναστική και η ενασχόληση με τον αθλητισμό επιδρά πολύ θετικά στην ψυχική υγεία. Αρκεί να βρούμε τον τρόπο άθλησης που μας ταιριάζει, να θέσουμε ένα ρεαλιστικό κίνητρο και αν είναι δύσκολο στην αρχή μπορούμε να το συνδυάσουμε με κάποια άλλη δραστηριότητα. Για παράδειγμα μπορούμε να πηγαίνουμε για τρέξιμο ακούγοντας το αγαπημένο μας podcast ή για περπάτημα μιλώντας σε ένα αγαπημένο πρόσωπο στο τηλέφωνο ή να βλέπουμε μια σειρά ή ταινία που μας χαλαρώνει ενώ γυμναζόμαστε στο σπίτι. Δοκίμασε και την yoga που περιέχει ασκήσεις αναπνοών!

6. Διαλογισμός

Κανονικά, το ψυχικό και σωματικό στρες προκαλούν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Αυτό προκαλεί πολλές από τις βλαβερές συνέπειες του στρες, όπως η απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, να προκαλέσουν την κατάθλιψη και το άγχος, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να συμβάλουν στην κόπωση και τη θολή σκέψη (cloudy thinking). Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων, ένα στυλ διαλογισμού που ονομάζεται «διαλογισμός ενσυνειδητότητας» μείωσε την απόκριση στη φλεγμονή που προκαλείται από το στρες. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα καταστάσεων που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της διαταραχής μετατραυματικού στρες και της ινομυαλγίας.

7. Χειρωνακτική ενασχόληση

Η ενασχόληση με δραστηριότητες που γίνονται με τα χέρια ηρεμούν και βοηθούν στην συγκέντρωση. Το πλέξιμο, η κεραμική, η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες, το ράψιμο, η συγγραφή κειμένων και η κηπουρική είναι μερικές από αυτές. Τα χόμπι που περιλαμβάνουν τη χρήση των χεριών σας είναι συχνά από τα πιο χαλαρωτικά, καθώς βοηθούν να αφαιρέσετε την προσοχή σας από τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής και από πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε και σας βοηθήσουν να εστιάσετε σε κάτι πιο απλό που μπορείτε να ελέγξετε.

8. Μουσική

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα και να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες. Σύμφωνα με τον Dr Barmi (Ph.d, M.phil (NIMHANS, Bangalore)
Senior clinical and child psychologist), όταν η μουσική μπαίνει στον εγκέφαλό μας, η έκκριση ντοπαμίνης ενεργοποιείται, προκαλώντας μια σύναψη που μας κάνει να νιώθουμε αισιόδοξοι. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι εξηγεί ότι η θετική επίδραση της μουσικής στους ανθρώπους μπορεί να παρατηρηθεί με σημάδια ευτυχίας σε εκείνους που ακούν τακτικά μουσική. Οι ερευνητές το συνδέουν επίσης με τη ρύθμιση της ντοπαμίνης του εγκεφάλου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για το Slow Living πατώντας εδώ.

Βρείτε το Zero Way Of Life στα social media!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s