Γνωρίζοντας τα ζώα της φάρμας: Πάπιες και Χήνες

*Πριν ξεκινήσει το άρθρο να διευκρινίσουμε ότι ο τίτλος «Γνωρίζοντας τα ζώα της φάρμας» έχει χρησιμοποιηθεί όχι για να δηλώσει ότι τα ζώα ανήκουν στις φάρμες (καθώς τα ζώα δεν ανήκουν πουθενά, και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός), αλλά τον χρησιμοποιούμε διότι πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται τα ζώα μέσα από κατηγορίες.

Εκατομμύρια πάπιες και χήνες εκτρέφονται και σκοτώνονται σε καλά κρυμμένες φάρμες εργοστασίων προκειμένου να παρασκευαστούν ακριβά πιάτα. Το φουά γκρα φτιάχνεται από το συκώτι της πάπιας και της χήνας. Η παραγωγή του φουά γκρα αποφέρει μέγιστα κέρδη στη βιομηχανία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πάπιες και οι χήνες να υποστούν και μέγιστη ταλαιπωρία.

Περισσότερες από 31 εκατομμύρια πάπιες σκοτώνονται κάθε χρόνο. Τα ζώα που προορίζονται να κολυμπήσουν και να παίξουν, στερούνται όλες αυτές τις φυσικές συμπεριφορές όταν στριμώχνονται σε σκοτεινά υπόστεγα γεμάτα σύρμα, χώμα και τα περιττώματα τους. Εκεί όπου τους παρέχεται μόνο λίγο πόσιμο νερό και έτσι οι πάπιες δεν μπορούν να καθαριστούν ούτε να πλυθούν – αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία και την εξάπλωση ασθενειών αφού η βρωμιά εξαπλώνεται γρήγορα. Λόγω των αγχωτικών συνθηκών που ζούνε τα πλάσματα αυτά καθώς και το γεγονός ότι λόγου του στενού χώρου το ένα είναι πάνω στο άλλο, πολλές πάπιες και χήνες νευρωτικά βγάζουν τα φτερά τους ή ραμφίζουν η μία την άλλη. Για να αποφευχθεί αυτό, οι εργάτες της φάρμας κόβουν τα ευαίσθητα άνω ράμφη των πουλιών – χωρίς παυσίπονα και αναισθησία. Λόγο αυτής της απάνθρωπης τεχνικής της αφαίρεσης του ράμφους τους πολλές χήνες πεθαίνουν από μόλυνση ή ασιτία μετά από αυτόν τον τραυματικό ακρωτηριασμό.

Οι πάπιες και οι χήνες στις φάρμες των εργοστασίων εκτρέφονται ώστε να είναι τόσο βαριές που τα πόδια τους συχνά παραμορφώνονται και σπάνε. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν ποτέ να μεταναστεύσουν, να ζευγαρώσουν φυσικά, να φτιάξουν φωλιές ή να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Στην πραγματικότητα, πολλές πάπιες και χήνες που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση ΔΕΝ θα δουν ΠΟΤΕ τον ήλιο ούτε θα αναπνεύσουν καθαρό αέρα μέχρι την ημέρα που θα σταλούν για σφαγή.

Όταν μεγαλώσουν αρκετά, τις ρίχνουν σε κιβώτια και μεταφέρονται στο σφαγείο με φορτηγά για πολλές ώρες και μέρες εκτεθειμένες σε όλες τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Όσες επιζούν από αυτό το ταξίδι αγωνίζονται και φωνάζουν, καθώς τις κρεμούν ανάποδα και τους κόβουν τον λαιμό. Σε πολλές περιπτώσεις πολλές πάπιες και χήνες έχουν ακόμη πλήρως τις αισθήσεις τους όταν βυθίζονται στο ζεματιστό-νερό των δεξαμενών που τους αφαιρεί τα φτερά και τα πούπουλα.

Στις πάπιες αρέσει να περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους κωπηλατώντας και κολυμπώντας. Τους αρέσει να βουτάνε το κεφάλι τους μέσα στο νερό και όταν μπορούν να ζήσουν κάνοντας τις φυσικές τους δραστηριότητες νιώθουν σωματική και ψυχική ευεξία. Οι εκτρεφόμενες πάπιες παρουσιάζουν συχνά κακή κατάσταση των φτερών και προβλήματα με τα μάτια –ακόμη και τύφλωση– επειδή δεν μπορούν να βυθίσουν το κεφάλι τους στο νερό. Η φυσική διάρκεια ζωής μιας πάπιας είναι περίπου 15 χρόνια, ωστόσο οι πάπιες που εκτρέφονται στο εργοστάσιο μπορούν να σφάζονται σε ηλικία μόλις έξι εβδομάδων.

Οι πάπιες αναγκάζουν τους επιστήμονες να ξανασκεφτούν την αφηρημένη νοημοσύνη. Και το ερώτημα «είναι οι πάπιες έξυπνες;» . Η αφηρημένη νοημοσύνη ορίζεται ως «η ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης αφηρημένων ιδεών και συμβόλων». Στους ανθρώπους, η αφηρημένη νοημοσύνη είναι απαραίτητη για πράγματα όπως η δημιουργική επίλυση προβλημάτων, το χιούμορ και οι νέες ιδέες και εφευρέσεις. Η συμβατική επιστήμη έχει υποστηρίξει ότι η αφηρημένη σκέψη είναι δυνατή μόνο σε μια χούφτα «πολύ» έξυπνων ζώων όπως οι πίθηκοι, τα κοράκια και τα δελφίνια. Θεωρείται επίσης ότι η αφηρημένη νοημοσύνη απαιτεί βιωματική μάθηση και πιθανώς διδασκαλία/οδήγηση από έναν ενήλικα σε συνδυασμό με τιμωρίες/ανταμοιβές. Το αρχικό ερώτημα των επιστημόνων άλλαξε όταν στην συνέχεια, ήρθε μια μελέτη του 2016 όπου οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια σειρά από δοκιμές σε παπάκια… Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις τα παπάκια εκκολάπτονται, έχουν έναν αξιοσημείωτο βαθμό αφηρημένης νοημοσύνης. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Alex Kacelnik, του τμήματος ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε: «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη επίδειξη ενός μη ανθρώπινου οργανισμού που μαθαίνει να διακρίνει μεταξύ αφηρημένων σχεσιακών εννοιών χωρίς καμία ενισχυτική εκπαίδευση». Οι πάπιες ξεπερνούν ακόμη και τα υποτιθέμενα «εξυπνότερα» είδη ζώων σε ορισμένες πτυχές της αφηρημένης συλλογιστικής. Λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους, κατανοούν έννοιες όπως «ίδιο» και «διαφορετικό», τις θυμούνται και τις εφαρμόζουν σε αντικείμενα που δεν έχουν ξαναδεί χωρίς καμία κοινωνική ένδειξη ή εκπαίδευση, αναφέρουν ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science. Οι πάπιες όπως και οι χήνες είναι τόσο έξυπνα και πολύπλοκα πλάσματα- από την πρώτη μέρα της ζωής τους μπορούν να αναγνωρίσουν ποια είναι η μητέρα τους.

Οι πάπιες μπορούν να δουν 360 μοίρες γύρω τους, 3 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους και σε 4-D χρώμα. Τα μάτια των παπιών δεν είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτικά… Το οπτικό τους πεδίο είναι 2 φορές μεγαλύτερο από τους ανθρώπους και μπορούν να δουν μακρινά αντικείμενα 2,5-3 φορές πιο καθαρά από εμάς. Α, έχουν επίσης τρία βλέφαρα και 4-διάστατη χρωματική όραση. Πόσο όμορφο και ενδιαφέρον είναι αυτό;

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω στα υπόψιν μας, για ποιο λόγο επιτρέπουμε σε αυτά τα υπέροχα και συναισθανόμενα πλάσματα που έχουν την ανάγκη να παίξουν να κολυμπήσουν και να είναι με την οικογένεια τους να θανατώνονται για να τα φάμε; Για ποιο λόγο αγοράζουμε ένα τόσο «γκουρμέ» πιάτο όπως το φουά γκρα; Για ποιο λόγο κοστολογούμε την αξία μιας ψυχής με βάση την γεύση μας και την τιμή του; Αξίζει να τρώμε ένα  τόσο ακριβό πιάτο που για να έρθει σε εμάς έχει στοιχήσει την ζωή ενός μωρού 6 μηνών;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s