Γνωρίζοντας τα ζώα της φάρμας: Αγελάδες

*Πριν ξεκινήσει το άρθρο να διευκρινίσουμε ότι ο τίτλος «Γνωρίζοντας τα ζώα της φάρμας» έχει χρησιμοποιηθεί όχι για να δηλώσει ότι τα ζώα ανήκουν στις φάρμες (καθώς τα ζώα δεν ανήκουν πουθενά, και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός), αλλά τον χρησιμοποιούμε διότι πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται τα ζώα μέσα από κατηγορίες.

Στην σημερινή μας ενότητα θα αναφερθούμε στις αγελάδες. Οι αγελάδες χωρίς να θέλουμε να συγκρίνουμε τις άθλιες και μίζερες ζωές τους με τα υπόλοιπα συναισθανόμενα πλάσματα που υποφέρουν και θανατώνονται ανά λεπτό χρησιμοποιούνται για σκοπούς όπως κρέας, γάλα, τυρί, και το δέρμα τους.

Οι αγελάδες εξημερώνονται, δηλαδή κυριαρχούνται, από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην άγρια ​​φύση, ζουν μαζί σε ομάδες γνωστές ως αγέλες, που αποτελούνται από άτομα και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών. Οι άγριες αγελάδες είναι νομαδικές, αφού περνούν τη ζωή τους περιπλανώμενες σε λιβάδια και πεδιάδες, βόσκοντας στο πλήθος των φυτών και των λουλουδιών που συναντούν. Οι μητέρες συνήθως γεννούν ένα μοσχάρι το χρόνο, συχνά την άνοιξη, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, και ταΐζουν το μοσχάρι για αρκετούς μήνες παράγοντας ένα γαλόνι γάλακτος την ημέρα.

Οι αγελάδες προστατεύουν τους απογόνους τους και η μία την άλλη από τα αρπακτικά. Μένουν μαζί, δημιουργώντας δια βίου δεσμούς με στενά μέλη της οικογένειας καθώς και με φίλους.

Πώς εκτρέφονται οι αγελάδες γαλακτοβιομηχανίας;

Στο επίκεντρο της γαλακτοβιομηχανίας βρίσκεται η αναγκαστική γονιμοποίηση των μητέρων αγελάδων όπου μετά την γέννηση του μοσχαριού αποχωρίζονται τα μοσχαράκια τους. Όπως κάθε θηλαστικό, οι αγελάδες πρέπει να γεννήσουν για να παράγουν γάλα. Ξεκινώντας όταν είναι περίπου 14 μηνών, οι αγελάδες διατηρούνται σε έναν σταθερό κύκλο γέννησης, αρμέγματος και επακόλουθων γονιμοποιήσεων για το υπόλοιπο της ζωής τους. Οι περισσότερες αγελάδες που εκτρέφονται δεν βγαίνουν ποτέ έξω κατά τη διάρκεια των ετών παραγωγής τους, αλλά περιορίζονται σε εσωτερικά υπόστεγα που είναι βρώμικα και γεμάτα με άλλες αγελάδες. Κατά την διάρκεια της ζωής τους- τους στερείται η ικανότητα να βόσκουν, να ξαπλώνουν άνετα, να θηλάζουν τα μικρά τους ή να ζουν σε κοινωνικά περίπλοκα κοπάδια με τους απογόνους τους.

Πόσο καιρό ζουν οι αγελάδες γαλακτοβιομηχανίας στις φάρμες;

Οι απαιτήσεις για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής είναι τόσο ακραίες και οι συνθήκες διαβίωσης τόσο θλιβερά ανεπαρκείς, που το σώμα τους αρχίζει να καταρρέει μετά από λίγα μόνο χρόνια. Οι αγελάδες είναι γνωστό ότι ζουν για 20 χρόνια ή περισσότερο, ωστόσο σε γαλακτοκομικές φάρμες θανατώνονται μετά από 4-6 χρόνια, όταν η ικανότητα τους να παράγουν αφύσικα υψηλές ποσότητες γάλακτος αρχίζει να μειώνεται.

Τι συμβαίνει με τα μοσχαράκια;

Στις φάρμες εργοστασίων, η ζωή είναι φθηνή και δεν έχει καμία αξία, το μόνο που «αξίζει» είναι το κόστος. Τα θηλυκά μοσχαράκια ακολουθούν την τύχη της μητέρας τους. Ενώ τα αρσενικά μοσχαράκια είτε πυροβολούνται επί τόπου είτε αποστέλλονται με τελάρα στις κρεατοβιομηχανίες για την θανάτωση τους. Τα αρσενικά μοσχαράκια θεωρούνται άχρηστα για τη γαλακτοβιομηχανία και συχνά απορρίπτονται μέσα σε λίγες ώρες από τη γέννησή τους.

Τα μοσχάρια περιορίζονται σε μικρούς χώρους και θανατώνονται σε ηλικία μόλις 8-16 εβδομάδων. Τα μοσχαρίσια τελάρα είναι μικρές πλαστικές καλύβες, το καθένα με περιφραγμένο χώρο όχι πολύ μεγαλύτερο από το σώμα του μοσχαριού. Τα μοσχάρια περιορίζονται σε αυτούς τους μικρούς χώρους για να τους εμποδίζουν να πηδούν, να τρέχουν ή ακόμα και να περπατούν—δραστηριότητες που διαφορετικά θα αναπτύξουν και θα σκληρύνουν τους μύες τους, καθιστώντας το κρέας τους λιγότερο τρυφερό για αυτούς που θα τα καταναλώσουν. Τα μοσχάρια ΔΕΝ θα πιούν ποτέ το γάλα της μητέρας τους. Αντ’ αυτού ταΐζονται με ελάχιστη ποσότητα τεχνητού υποκατάστατου γάλακτος που στερείται ζωτικών θρεπτικών συστατικών που θα επέτρεπαν στα μοσχαράκια να αναπτυχθούν υγιή και δυνατά. Αυτό τους δημιουργεί έλλειψη σιδήρου, προκαλώντας τους αναιμία. Οι αγελάδες που εκτρέφονται για το κρέας – γνωστές ως βοοειδή – εκτρέφονται για να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να μπορούν να θανατωθούν νεότερες. Υποβάλλονται σε επώδυνες διαδικασίες όπως αφαίρεση κεράτων, μαρκάρισμα και ευνουχισμό. Μετά από ένα χρόνο, στέλνονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, όπου τους συσκευάζουν σε μικρά, και γεμάτα μαντριά και τα αναγκάζουν να σταθούν στα δικά τους περιττώματα, προτού συναντήσουν το πρόωρο τέλος τους όπου είναι το σφαγείο.

Πως αντιμετωπίζονται οι αγελάδες στις εργοστασιακές μονάδες;

Με μία σύντομη λέξη- απάνθρωπα. Οι αγελάδες αντιμετωπίζονται σαν μηχανές παραγωγής και όχι σαν ευαίσθητα, ευγενικά όντα που είναι.

  1. Αποτρέπονται από την βόσκηση : Οι φυσικές τάσεις των αγελάδων είναι να περιπλανιούνται  και να βόσκουν σε πράσινα λιβάδια και πεδιάδες τις οποίες και αρνούνται εντελώς. Αντίθετα, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε φάρμες εργοστασίων δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω, αναγκάζονται να περνούν τις μέρες τους χωρίς την πλούσια πνευματική διέγερση της εξερεύνησης τεράστιων περιοχών και βόσκησης. Αντίθετα, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους όρθιες ή ξαπλωμένες σε μέρη τόσο πολυσύχναστα που μπορεί να είναι δύσκολο για τις αγελάδες να περπατήσουν οποιαδήποτε απόσταση.
  2. Αναγκαστικές εγκυμοσύνες: Για να γεννήσουν οι αγελάδες πρέπει πρώτα να μείνουν έγκυες . Σε εργοστασιακές φάρμες, αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται είτε από ταύρο είτε με τεχνητή γονιμοποίηση, όπου ένας άνθρωπος εισάγει σπέρμα στο σώμα της αγελάδας.
  3. Μακρύ ταξίδι μεταφοράς : Μετά την σύντομη διάρκεια ζωής τους, οι αποκαλούμενες «εξαντλημένες» αγελάδες γαλακτοπαραγωγής φορτώνονται σε φορτηγά μεταφοράς για ένα οδυνηρό, και συχνά πολυήμερο, ταξίδι στο σφαγείο. Οι αγελάδες συχνά περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς τροφή ή νερό και δεν τους δίνονται ευκαιρίες να ξεκουραστούν. Εκτίθενται στον καιρό, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής ζέστης ή του κρύου, που συχνά οδηγεί σε θάνατο πολύ πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Πως σκοτώνονται οι αγελάδες;

Στα σφαγεία, οι αγελάδες οδηγούνται σε ένα μικρό στασίδι, όπου πυροβολούνται στο κεφάλι με όπλο εξοπλισμένο με ανασυρόμενη σφαίρα. Αυτό έχει σκοπό να καταστήσει την αγελάδα αμέσως αναίσθητη, ώστε να μην μπορεί να νιώσει τον πόνο των επόμενων φρικιαστικών βημάτων της διαδικασίας σφαγής: κρεμώντας τις αγελάδες ανάποδα και κόβοντας  το λαιμό τους πριν τις διαμελίσουν. Πολύ συχνά, οι αγελάδες είναι ακατάλληλα αναισθητοποιημένες, με αποτέλεσμα να παραμένουν ζωντανές και συχνά έχουν τις αισθήσεις τους ακόμη και κατά διάρκεια του τεμαχισμού τους. Οι εργαζόμενοι σε σφαγεία αφηγούνται πολλές ιστορίες τρόμου όπου οι αγελάδες υπομένουν μερικούς από τους χειρότερους θανάτους που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Καθώς αναλύσαμε τις συνθήκες ζωής των αγελάδων στις φάρμες ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε αυτά τα πολύπλοκα πλάσματα τα όποια χρησιμοποιούνται για το κρέας, το γάλα, το τυρί, και το δέρμα τους.

Γνωρίζοντας αυτά τα υπέροχα πλάσματα

Οι αγελάδες είναι πολύ έξυπνα ζώα. Ανησυχούν όταν νιώθουν ότι δεν καταλαβαίνουν, βιώνουν στιγμές «επιφώτισης» και μπορούν να λύσουν παζλ και να πάρουν αποφάσεις όπως πχ.,  ποια πύλη να ανοίξουν. Οι αγελάδες είναι πολύ κοινωνικά ζώα με ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Ένας ερευνητής από την Αγγλία τοποθέτησε τις αγελάδες σε διαφορετικούς χώρους με σκοπό να μετρήσει το άγχος τους παρακολουθώντας τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη άγχους). Οι αγελάδες ήταν ήρεμες όταν ήταν μαζί με τους φίλους τους. Αντιθέτως ήταν πολύ αγχωμένες όταν βρίσκονταν με ξένους, γεγονός που αποδείχτηκε από την αύξηση των καρδιακών παλμών και τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Οι αγελάδες βιώνουν πολύ έντονα την μητρότητα και τα συναισθήματα τους για τα παιδιά τους είναι πολύ δυνατά όπως και οι δεσμοί που διαμορφώνουν με αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Φυσικά όπως αναφέραμε παραπάνω  η αγελάδα στερείται όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με τη μητρότητα αφού αμέσως μετά τη γέννα της κλέβουν το παιδί. Βίντεο και ειδικοί μαρτυρούν ότι η αγελάδα όταν της παίρνουν το παιδί αγχώνεται και στεναχωριέται και τρέχει να προλάβει το μοσχαράκι της. Οι αγελάδες είναι ευγενικά συναισθανόμενα όντα που δεν αξίζουν τη μεταχείριση που βιώνουν στις φάρμες των εργοστασίων. Μήπως ήρθε η ώρα να διορθωθεί αυτή η βιομηχανία, η οποία βασίζεται στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση των αγελάδων και των μοσχαριών τους;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s