Γνωρίζοντας τα ζώα της φάρμας: Γουρούνια

*Πριν ξεκινήσει το άρθρο να διευκρινίσουμε ότι ο τίτλος «Γνωρίζοντας τα ζώα της φάρμας» έχει χρησιμοποιηθεί ΟΧΙ για να δηλώσει ότι τα ζώα ανήκουν στις φάρμες (καθώς τα ζώα δεν ανήκουν πουθενά και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός), αλλά τον χρησιμοποιούμε διότι πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται τα ζώα μέσα από κατηγορίες.

Τα γουρούνια είναι θηλαστικά και δυστυχώς από τους περισσοτέρους ανθρώπους ανήκουν στην κατηγορία των «εκτρεφόμενων ζωών » ή αλλιώς σαν «ζώα φάρμας». Δυστυχώς η αξία τους καθορίζεται από την χρήση τους στον άνθρωπο.

Ετησίως σκοτώνονται περίπου 1.5 δισεκατομμύρια γουρούνια για χοιρινό, μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα – αριθμός που έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια. Τα γουρούνια είναι ένα από τα πολλά θύματα της διατροφικής μας επιλογής. Πολλοί άνθρωποι οραματίζονται τις φάρμες ως μεγάλες, και ανοιχτές περιοχές όπου τα ζώα φάρμας είναι ελεύθερα να περιφέρονται και τους δίνεται η ανάλογη φροντίδα για να διασφαλιστεί ότι ανατρέφονται υγιεινά και ευτυχισμένα. Αλλά η πραγματικότητα για τα δισεκατομμύρια των γουρουνιών και άλλων ζώων εκτροφής στα εργοστασιακές φάρμες είναι πολύ πιο σκοτεινή.

Τα γουρούνια προτιμούν να εργάζονται για τα γεύματα τους! Οι χοίροι είναι από τη φύση τους επιμελείς και είναι ικανοί να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα. Τους αρέσει να αναζητούν τροφή όλη την ημέρα χρησιμοποιώντας την εξαιρετικά ισχυρή μύτη τους. Στην πραγματικότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες τα γουρούνια πρέπει να έχουν φάει μέσα σε 15 λεπτά σε ένα δάπεδο κατασκευασμένο από πηχάκια. Για τα γουρούνια το να τρέφονται με αυτόν τον τρόπο είναι εντελώς αφύσικο και μέρος του λόγου που βαριούνται και αγχώνονται. Τα γουρούνια είναι πολύ ευαίσθητα, συναισθηματικά και συμπονετικά όντα- αγαπούν τις οικογένειες τους και ακόμη και τα γουρούνια που κρατούνται ως ζώα συντροφιάς θρηνούν την απώλεια ή τον χωρισμό από τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας. Στις κτηνοτροφικές μονάδες τα γουρούνια αντιμετωπίζονται με πολύ σκληρό τρόπο. Μία από τις πιο συγκλονιστικές πρακτικές στις φάρμες είναι η διενέργεια επώδυνων διαδικασιών σε χοιρίδια. Οι σωματικοί ακρωτηριασμοί όπως ο ευνουχισμός ή το κόψιμο της ουράς είναι επώδυνοι, και τραυματικοί και συχνά γίνονται χωρίς αναισθητικό. Αυτές οι φρικτές και περιττές πρακτικές προέρχονται από την έλλειψη χώρου που παρέχεται στις φάρμες εργοστασίων, η οποία οδηγεί σε αυξημένο άγχος, ένταση, επιθετικότητα και καυγάδες μεταξύ των χοίρων.

Φανταστείτε να είστε κολλημένοι σε ένα μικροσκοπικό, δύσοσμο κλουβί γεμάτο με ανθρώπους και να μην σας δίνεται καμία ελευθερία. Τα γουρούνια έχουν πολύ ισχυρά μητρικά ένστικτα. Όταν γεννιούνται τα γουρουνάκια τους, το ένστικτό τους είναι να παρακολουθούν στενά τα μωρά τους και να χτίζουν μια ισχυρή σχέση μαζί τους. Συχνά θα εκτελούν θηλαστικά γρυλίσματα για να υποδείξουν πότε θα είναι διαθέσιμο το γάλα, και αυτό το ρυθμικό γρύλισμα αλλάζει την ταχύτητα υποδεικνύοντας στα γουρουνάκια πότε θα φτάσει το γάλα, ώστε να συμπεριφέρονται ανάλογα. Σε περίπου 24 ώρες – τα νεογέννητα γουρουνάκια θα έχουν ήδη δημιουργήσει τη δική τους θηλή και θα επιστρέφουν σε αυτήν τη θηλή για κάθε τροφή. Στις 36 ώρες – τα γουρουνάκια μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη μοναδική «φωνή» της μητέρας τους – και όταν ακούν την μητέρα τους να γρυλίζει, θα συγκεντρωθούν στον μαστό που έχουν επιλέξει για γάλα. Αυτή η συμπεριφορά εμποδίζει τα γουρουνάκια να πάνε σε λάθος μητέρα για γάλα.

Οι έγκυες μητέρες σε φάρμες εργοστασίων είναι στριμωγμένες σε μικροσκοπικά κλουβιά (κιβώτια κύησης) όπου μετά βίας μπορούν να κινηθούν. Αυτό τους προκαλεί έντονο άγχος, δυσφορία και παρατεταμένη ταλαιπωρία. Αλλά τα βάσανα τους δυστυχώς δεν τελειώνουν μετά τη γέννα. Στη συνέχεια, οι μαμάδες γουρούνια μεταφέρονται σε κιβώτια τοκετού (ατσάλινα κλουβιά), τα οποία περιορίζουν επίσης την κίνηση τους που σημαίνει ότι μπορούν να δουν, αλλά δεν φτάνουν στα χοιρίδια τους για να τα φροντίσουν σωστά όπως τα μητρικά τους ένστικτα τους επιβάλλουν. Τα γουρούνια χρειάζονται πολύ χώρο για να περπατήσουν και αναπτύσσουν τις συμπεριφορές που τους παραμείνουν χαρούμενοι και υγιείς. Μια κοινή πρακτική στις φάρμες αναγκάζει τα γουρούνια λόγο χώρου να αφοδεύουν στα ίδια πατώματα στα οποία πρέπει να περνούν όλη την ημέρα.

Αυτό το ανθυγιεινό περιβάλλον που ζουν τα γουρούνια δημιουργεί ανώμαλες συμπεριφορές και συμβάλλει στην εξάπλωση διαφόρων λοιμώξεων/ασθενειών.

Νομίζω it’s safe to say ότι τα γουρούνια ζούνε φρικτές και απάνθρωπες ζωές. Είναι όμως ενδιαφέρον να γνωρίσουμε και να μάθουμε τις ικανότητες των ζωών που τρώμε.   

Τα γουρούνια είναι:

 • από τα εξυπνότερα ζώα, μάλιστα διαθέτουν την ευφυΐα παιδιού 3 ετών.
 • έχουν αυτογνωσία και επίγνωση
 • Μπορούν να αναγνωρίσουν αμέσως τον εαυτό τους
 • έχουν την ικανότητα να παίζουν video games και επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση και από τους χιμπατζήδες
 • είναι συγκλονιστικά έξυπνα και σοφά.
 • οι γνωστικές τους ικανότητες ξεπερνούν εκείνες ορισμένων ανθρώπων.
 • νιώθουν τον πόνο του είδους τους αλλά και των άλλων ειδών
 • είναι περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να εξερευνούν.
 • έχουν κοινωνική γνώση
 • λατρεύουν το χάδι στην κοιλιά τους όπως και τα ζώα συντροφιάς
 • τους αρέσει να παίζουν διάφορα παιχνίδια και κυρίως με μια μπάλα ή κυνηγητό.
 • έχουν αγάπη με τον ήλιο
 • η μαμάδες αναπτύσσουν φοβερά ισχυρούς δεσμούς με τα μωρά τους.
 • σε ηλικία μόλις 3 εβδομάδων αρχίζουν να παίζουν και να αναπτύσσουν
 • κοινωνικούς δεσμούς με τα άλλα γουρούνια οι δεσμοί που διαμορφώνουν, είναι τόσο ισχυροί διαρκούν για όλη τους τη ζωή τους.
 • έχουν μαθησιακές δεξιότητες

Τι είναι αυτό που κάνει τα γουρούνια να θεωρούνται κατάλληλα για φαγητό; Ειδικά όταν έχουν τόσες ομοιότητες με τους ανθρώπους;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s