Vegan for the Health

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε με το κομμάτι που έχει να κάνει με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών παράγωγων και τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγειά.

Το κρέας και τα ζωικά παράγωγα όπως και τα ψάρια είναι υπεύθυνα για πολλές ανθρώπινες ασθένειες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις συστάσεις του για το τι ορίζεται ως υγιεινή διατροφή, δεν συμπεριλαμβάνει το κρέας- και ούτε ορίζει ως υποχρεωτική την κατανάλωση οποιουδήποτε ζωικού παραγώγου. Παράλληλα οι μεγάλοι οργανισμοί διατροφολογίας συμφωνούν με αυτό και δηλώνουν επίσημα ότι οι ολικά φυτικές δίαιτες (βίγκαν) είναι κατάλληλες για όλους και ότι απομακρύνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών, καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων όπως επίσης και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον η κατανάλωση κρέατος μπορεί  να μειώσει σοβαρά την διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου.

Παραδείγματος χάριν στον καρκίνο του προστάτη, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά (χολίνη) και η έλλειψη άσκησης έχουν δειχθεί να συμβάλλουν στη εμφάνιση αυτού του καρκίνου. Από τις πιο γνωστές δοκιμές αυτή του Dr. Ornish, είδαμε τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν φυτοφαγική διατροφή και έκαναν αλλαγές στο τρόπο ζωής τους να είχαν μειωθεί κατά 4% τα επίπεδα PSA (δείκτες καρκίνου του προστάτη), ενώ μετά από 2 χρόνια είχαν αποφύγει όποια χειρουργική επέμβαση συγκριτικά με αυτούς που δεν έκαναν αλλαγές.

Την ιδιά στιγμή, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βρώση ψαριών κάθε είδους συνοδεύεται από ανησυχητικούς κινδύνους για την υγεία. Τα ψάρια μπορούν να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά υδραργύρου και καρκινογόνων. Καθώς οι ωκεανοί παγκοσμίως μολύνονται ολοένα και περισσότερο, η κατανάλωση ψαριού γεμίζει με αυξανόμενους λόγους ανησυχίας για την υγεία. Ένα άρθρο του Ιανουαρίου 2017 στην εφημερίδα The Telegraph ξεκινά ως εξής: Οι καταναλωτές θαλασσινών προσλαμβάνουν μέχρι και 11.000 μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού κάθε χρόνο. Τα ψάρια περιέχουν βαρέα τοξικά μέταλλα λόγω όλων αυτών που αναφέραμε, ένα από αυτά είναι το κάδμιο όπου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρικές βλάβες, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα, ενώ ενοχοποιείται και για καρκίνο των οργάνων αναπαραγωγής και των πνευμόνων.

Καθώς αναφερθήκαμε στις άμεσες επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και ζωικών προϊόντων στην υγειά, τώρα αναφερθούμε και στις έμμεσες επιπτώσεις που είναι εξίσου σημαντικές. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παραγωγή των ζωών που τρώμε είναι η χρήση αντιβιοτικών που τους χορηγείται που έχει σαν αποτέλεσμα τα ζώα να καταλήγουν να έχουν αντοχή στα αντιβιοτικά, όπου σε ένα βαθμό οδηγεί και σε ζωονόσους.  Τρεις στις τέσσερις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες στον άνθρωπο προέρχονται από ζώα και οφείλονται εν μέρει στην εξάρτησή μας από την κτηνοτροφία  και την εκτροφή ζώων για τρόφιμα. Αυτοί οι τύποι παθογόνων είναι ζωονοσογόνοι, που σημαίνει ότι σχηματίζονται σε ζώα και μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Η πλειονότητα των ασθενειών που έχουν προκαλέσει επιδημίες ή πανδημίες τα τελευταία χρόνια είναι ζωονοσογόνοι, όπως η γρίπη των πτηνών, η γρίπη των χοίρων, το SARS, το MERS, το Ebola, το Zika και το COVID-19.  Υπό το πρίσμα αυτό, ειδικοί φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ), ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) έχουν προβλέψει εδώ και πολύ καιρό ότι όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκτρέφουν ζώα για τροφή, οι πανδημίες είναι αναπόφευκτες. Με την αναπαραγωγή και την εκτροφή ζώων, δημιουργούμε ζωονόσους.

Ενενήντα τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς κρέατος προέρχεται από εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις, οι αγελάδες, οι χοίροι, τα κοτόπουλα και άλλα ζώα εκτρέφονται σε περιορισμένες και ανθυγιεινές συνθήκες, συχνά περιβαλλόμενα από τα απόβλητά τους και στερούμενα καθαρού αέρα και ηλιακού φωτός έχει έως αποτέλεσμα να προκαλείται άγχος στα ζωα , οι συνθήκες ζωής τους είναι το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για παθογόνους οργανισμούς.

Η επιλεκτική αναπαραγωγή και η κοινή χρήση αντιβιοτικών συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο της νόσου. Στις σημερινές μεγάλες φάρμες, τα ζώα εκτρέφονται επιλεκτικά για κερδοφόρα χαρακτηριστικά (σκεφτείτε μεγαλύτερα στήθη, ταχύτερη παραγωγή αυγών κ.λπ.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της γενετικής ποικιλομορφίας μεταξύ ενός πληθυσμού ζώων. Για ιούς και βακτήρια, αυτή είναι μια ιδανική κατάσταση, καθώς τα παθογόνα μπορούν γρήγορα να μεταπηδήσουν από άτομο σε άτομο χωρίς να συναντήσουν γενετικές παραλλαγές που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν. Μέσα σε λίγες μέρες, ένας ολόκληρος πληθυσμός θα μπορούσε να μολυνθεί. Για να μην επιδεινωθούν τα πράγματα, οι αγρότες χορηγούν συχνά αντιβιοτικά στα ζώα για να προωθήσουν τη γρήγορη ανάπτυξη, πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη θεραπεία ή την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Αυτή η εικόνα αν και περσινή εχει χρησιμοποιηθεί με βάση τα στατιστικά του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας οπού δείχνει διάφορους ζωονόσους, από το παρελθόν τους θανάτους που έχουν προκαλέσει την θνησιμότητα και τον αριθμό ανθρώπων που μολυνθήκαν. Όπως βλέπετε δεν συμπεριλαμβάνει τον συνολικό αριθμό του Covid-19.

Με βάση όλα τα παραπάνω και ζώντας ακόμα στην εποχή του κόβιντ όπου η ζωή μας, και η ψυχική και σωματική μας υγεία εχει αλλάξει δραστικά – μήπως να σκεφτούμε όλα όσα αναφέρθηκαν? Και να αρχίζουμε να ενώνουμε τις τελείες?

2 σκέψεις σχετικά με το “Vegan for the Health

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s