Μινιμαλισμός: H ουσία της Zero Waste Φιλοσοφίας

   Της Στέλλας Καρασίμου

Πάνινες τσάντες για τα ψώνια αντί πλαστικών, επαναχρησιμοποιούμενα θερμός για ροφήματα αντί πλαστικών μπουκαλιών και ποτηριών μιας χρήσης, ανοξείδωτα καλαμάκια, μπαμπού μπατονέτες .Αυτά και πολλά ακόμη μαθαίνει κάποιος όταν αρχίζει να ψάχνει για το τι είναι το zero waste κίνημα. Οι αλλαγές στην καθημερινότητα μας με σκοπό τη μείωση του πλαστικού σίγουρα είναι ένα μέρος της φιλοσοφίας. Όμως, το πιο ουσιαστικό κομμάτι, ο πυρήνας της φιλοσοφίας της μείωσης του αποτυπώματος μας σε αυτό τον πλανήτη, δεν είναι η μείωση του πλαστικού, αλλά η αρχική μείωση της κατανάλωσής μας.

      Πολλοί από εμάς στο άκουσμα της λέξης μινιμαλισμός, φανταζόμαστε ίσως κάποιον που ζει με οριακά λίγα αντικείμενα. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από την εικόνα αυτή. Σα γενική έννοια, ο μινιμαλισμός ανήκει στη σφαίρα της φιλοσοφίας και είναι δύσκολο να οριστεί και να μπει σε καλούπια, για τον καθένα αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό. Όντας λίγα χρόνια σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι, η άποψη μου περί αντικειμένων έχει αλλάξει πάρα πολύ από την αρχική εντύπωση που είχα για το τι πρέπει να έχει κάποιος στη κατοχή του. Μινιμαλισμός για μένα είναι το αντίθετο της υπερκατανάλωσης. Να έχεις τόσα όσα χρησιμοποιείς και χρειάζεσαι. Να έχεις μόνο ότι αγαπάς. Να απομυθοποιείς το μάρκετινγκ (ναι, ακόμη και το zero waste μάρκετινγκ, πίστεψέ με δε σου χρειάζονται όλα αυτά τα μπαμπού όμορφα μπολάκια που βλέπεις να πετάγονται στις διαφημίσεις!),να μετατρέψεις την πολύπλοκη ζωή σου σε απλή και αργή.

   Ο ορισμός του μινιμαλισμού είναι πολύ σημαντικός για να αντιληφθεί κάποιος την άμεση σχέση που έχει με έναν zero waste τρόπο ζωής. Η αρχή και το τέλος τoυ zero waste ταξιδιού είναι η μείωση της κατανάλωσης. Να έχεις όσες ακριβώς πάνινες τσάντες σε εξυπηρετούν και χρησιμοποιείς. Να αγοράζεις όσα τρόφιμα χρειάζεσαι και θα καταναλώσεις χωρίς να χρειάζεται να πετάξεις για άλλη μια φορά τα μήλα που χάλασαν. Να μην αγοράσεις στις εκπτώσεις εκείνο το πολύχρωμο θερμός που είδες και δε σου χρειάζεται. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως τα υλικά που θεωρούνται βιώσιμα όπως το γυαλί, το μέταλλο, το βαμβάκι, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να παραχθούν επομένως πρέπει να χρησιμοποιηθούν αρκετές φορές για να αντισταθμίσουν άλλα υλικά που δεν είναι μεν βιώσιμα αλλά χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια για να παραχθούν, όπως είναι το πλαστικό. Επομένως, η κατανάλωση μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη zero waste φιλοσοφία, ακόμη και σε αντικείμενα που κατά τα άλλα θεωρούνται βιώσιμα γιατί έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής από το πολυχρησιμοποιημένο πλαστικό.

   Ένας βιώσιμος τρόπος ζωής είναι συνυφασμένος με την απλότητα. Όσο πιο απλή ζωή κάνουμε, όσο πιο απλά τρώμε, όσο πιο απλά, λογικά  και λιτά και άμεσα αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις στη ζωή, όσο πιο απλό και ευθύ τρόπο σκέψης έχουμε, τόσο πιο εύκολο και ομαλό θα γίνει το βιώσιμο zero waste ταξίδι μας. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα της σύνδεσης του μινιμαλισμού με τη zero waste φιλοσοφία είναι η διατροφή. Είναι zero waste να αγοράζουμε αλλαντικά σε δικά μας τάπερ; Είναι zero waste να αγοράζουμε ψάρια σε δικό μας δοχείο; Η απάντηση είναι…όχι. Αυτό ονομάζεται plastic free.Τα ζωικά είναι από τις πιο ζημιογόνες για τον πλανήτη βιομηχανίες. Απλοποιώντας τη διατροφή μας και ακόμη καλύτερα εκμηδενίζοντας τα ζωικά, βάζοντας μεγαλύτερη ποικιλία φυτικών τροφών στη ζωή μας, τότε πραγματικά τρεφόμαστε βιώσιμα.

   Eίναι εύκολο να αλλάξουμε την υπερκαταναλωτική και βιαστική ζωή που μας έχουν διδάξει τόσες γενιές μάρκετινγκ σε πολύ απλή και λιτή; Σίγουρα όχι. Αυτή ακριβώς όμως είναι και η μαγεία ,η μαγεία του προσωπικού βιώματος, το να παίρνει ο καθένας το χρόνο του μέσα στις επιλογές που έχει κάνει ήδη μέχρι τώρα στη ζωή του και κάθε μέρα, όλο και από λίγο να την εξελίσσει σε πιο ποιοτική, ουσιαστική, με νόημα. Όταν πλέον φτάσει κανείς στο σημείο να νιώθει ολοκληρωμένος με τα απλά, τα αυτονόητα, τα καθημερινά, μια αγκαλιά από το σύντροφό του, έναν όμορφο περίπατο στη φύση, ένα ζεστό σπιτικό φαγητό, το συναίσθημα της ολοκλήρωσης είναι τόσο λυτρωτικό που ποτέ ξανά δε θα ζηλέψει εκείνη την τσάντα που είδε να φοράει γνωστό μοντέλο ή το τελευταίο μοντέλο κινητού που αγόρασε ένας συνάδελφος, ποτέ ξανά δε θα νιώσει απογοήτευση για εκείνα τα ταπεινά που ήδη έχει. Η ολοκλήρωση έρχεται από μέσα προς τα έξω και ποτέ κανένα αντικείμενο δε θα μπορέσει να αντικαταστήσει ή να διορθώσει τα κενά μας. Ας γίνουμε πιο υπεύθυνοι καταναλωτές.

Τα social media της Στέλλας Καρασίμου:

Youtube

Instagram

Πηγές:

www.ox.ac.uk/news/2016-03-22-veggie-based-diets-could-save-8-million-lives-2050-and-cut-global-warming#

ourworld.unu.edu/en/new-research-says-plant-based-diet-best-for-planet-and-people

ourworldindata.org/food-ghg-emissions

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s