Ζero/Low waste προϊόντα περιποίησης | Μέρος 2ο

Το σημερινό άρθρο αποτελεί μέρος μιας σειράς άρθρων, στην οποία θα παρουσιάζονται εναλλακτικές για προϊόντα περιποίησης που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και πιο οικονομικά για τον καταναλωτή . Κανένα από τα άρθρα δεν έχουν σκοπό να κρίνουν όσους δεν χρησιμοποιούν ήδη τα προϊόντα που αναφέρονται, ούτε παροτρύνουν τους αναγνώστες να αγοράσουν αυτά που παρουσιάζονται, εάν έχουν ήδη κάποιο προϊόν που ικανοποιεί την αντίστοιχη ανάγκη τους.

Οδοντόβουρτσα

Η αλλαγή οδοντόβουρτσας αποτελεί ίσως την ευκολότερη για έναν αρχάριο στο Zero/Low Waste τρόπο ζωής. Οι απόψεις διίστανται για τις εναλλακτικές της πλαστικής οδοντόβουρτσας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πιο οικολογική εναλλακτική αποτελεί η οδοντόβουρτσα από bamboo, ενώ άλλοι προτιμούν την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

πηγή φωτογραφίας :https://www.funkysoapshop.com/Files/113001/Img/13/bamboo-toothbrush-done-zoom.jpg

Από την μία το bamboo αποτελεί ένα υλικό που διασπάται φυσικά και δεν ρυπαίνει όσο το πλαστικό, αλλά μουχλιάζει πολύ εύκολα ειδικά όταν αποθηκεύεται σε έναν χώρο με υγρασία όπως το μπάνιο. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα από την άλλη είναι από πλαστικό , το οποίο δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, είναι πιο εύθραυστη από τα υπόλοιπα είδη (σε περίπτωση πτώσης) καθώς και χρειάζεται ρεύμα για την επαναφόρτιση της. Όμως διαρκεί περισσότερο από την bamboo και είναι πιο αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών . Όπως αναφέρει πολύ εύστοχα η αγαπημένη The Natural Minimalist στο βίντεο της που αναφέρεται στα δυο είδη , τα πάντα έχουν να κάνουν με τις συγκρίσεις και κατά πόσο έναν αρνητικό στοιχείο μιας επιλογής είναι αρκετό για να μας κάνει να την απορρίψουμε.

Το βίντεο της μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-IOBvVLhF8A

Οδοντόκρεμα

πηγή φωτογραφίας : https://sevenroses.net/2019/07/how-to-make-your-diy-natural-toothpaste-zero-waste-vegan/

Μετά την αλλαγή οδοντόβουρτσας ακολουθεί και αυτή της οδοντόκρεμας.Οι περισσότερες του εμπορίου είναι σε πλαστική συσκευασία, η οποία δεν ανακυκλώνεται πλήρως και έχουν ως βασικό συστατικό τους το φοινικέλαιο (palm oil) , έλαιο που προέρχεται από τον καρπό του φοίνικα , χρησιμοποιείται για πλήθος προϊόντων (από τρόφιμα μέχρι σαπούνια και καλλυντικά) και η αυξημένη ζήτηση του έχει οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος όπου κατοικούν πολλά είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Οπότε προτιμότερο είναι να επιλεχθεί μία οδοντόκρεμα που παράγεται από φυσικά συστατικά, χωρίς ή με βιώσιμο φοινικέλαιο, φτιαγμένο από εταιρεία που σέβεται το προσωπικό, τους εργάτες και τους πελάτες της.Ενδεικτικά κάποιες εταιρίες με low waste οδοντόκρεμες είναι οι Ben & Anna και Georganics,οι οποίες είναι σε γυάλινη συσκευασία.Η εταιρία Georganics έχει και οδοντόκρεμα σε μορφή ταμπλέτας, που είναι πολύ βολική για ταξίδια και διακοπές. Για όσους/όσες ενδιαφέρονται για σπιτική οδοντόκρεμα μπορούν να παρακολουθήσουν το βίντεο της Bottega Zero Waste , πατώντας το Link https://youtu.be/Z6FVj4bY2pA .

Καθαριστικό νήμα δοντιών

πηγή φωτογραφίας :https://boobam.eu/el/products/boobamfloss

Το πλαστικό νήμα δοντιών μπορεί να αντικατασταθεί από νήμα ινών μπαμπού με γυάλινη συσκευασία που αντιστοιχεί σε 100 χρήσεις.Υπάρχει και νήμα από μετάξι αλλά καλό είναι να μην προτιμάται καθώς για να παραχθεί οι μεταξοσκώληκες βράζονται ζωντανοί μέσα στα κουκούλια τους . Η εταιρεία  Boobam με κάθε αγορά νήματος Boobam Floss προσφέρει 1€ στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό One Tree Planted και σας δίνει την δυνατότητα να φυτέψετε ένα δέντρο.

Πηγές:

https://www.theguardian.com/sustainable-business/palm-oil-production-social-environmental-impacts

https://www.independent.co.uk/life-style/palm-oil-health-impact-environment-animals-deforestation-heart-a8505521.html

https://www.peta.org/about-peta/faq/whats-wrong-with-silk/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s