Πως να ξεκινήσω με το zero waste;

Η φιλοσοφία του zero waste μπορεί να εφαρμοστεί πολύ άμεσα στην καθημερινή μας ζωή κάνοντας μικρά πράγματα, υιοθετώντας καινούργιες συνήθειες ή διατηρώντας παλιές που σέβονται το περιβάλλον.

Ελάττωσε την χρήση της πλαστικής σακούλας

πηγή φωτογραφίας https://www.regenwaste.com/benefits-of-using-reusable-shopping-bags

Από τα πρώτα βήματα για μια ζωή με λιγότερα απόβλητα ,είναι να αποφεύγουμε την αγορά της πλαστικής σακούλας. Προτιμότερη είναι η επαναχρησιμοποίηση των σακουλών που ήδη έχουμε στο σπίτι μας ή αν δεν έχουμε ,μπορούμε να επενδύσουμε σε υφασμάτινες ανθεκτικές τσάντες ή σε τσάντες δίχτυ ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να τους κάνουμε (σουπερμάρκετ ,αγορά φρούτων , λαχανικών κλπ). Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι να τις παίρνουμε μαζί μας.

Πρόσεχε τις συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζεις

πηγή φωτογραφίας https://bizongo.com/blog/recyclable-packaging-materials/

Πριν κάνουμε οποιαδήποτε αγορά, πρέπει να δίνουμε την πρέπουσα σημασία στην συσκευασία. Καλό είναι να προτιμούμε συσκευασίες με ανακυκλώσιμα υλικά. Για να γνωρίζουμε ποιες συσκευασίες ανακυκλώνονται μπορούμε να ελέγχουμε τα σύμβολα που βρίσκονται πάνω σε Αυτές. Την σημασία του κάθε συμβόλου, μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link

https://www.eoan.gr/el/content/21/simata-anakuklosis

Μπορούμε επίσης να επιλέγουμε προϊόντα χωρίς συσκευασία. Για παράδειγμα,τα φρούτα και τα λαχανικά να τα βάζουμε σε δικές μας σακούλες ή υφασμάτινες τσάντες, τους ξηρούς καρπούς να τους αγοράζουμε χύμα και να τους βάζουμε σε δικά μας βάζα χωρίς να αγοράζουμε πλαστικές συσκευασίες , οι περισσότερες εκ των οποίων δεν ανακυκλώνονται.

Ξεκίνα να κάνεις αγορές από ηθικές εταιρίες ή αγόρασε από δεύτερο χέρι

πηγή φωτογραφίας https://www.athensvoice.gr/best-of-athens/shopping/342929_pio-tsampa-magazi-soyper-second-hand-royhon

Η βιομηχανία της μόδας είναι αρκετά ρυπογόνα για τον πλανήτη , καθώς λόγω της γρήγορης μόδας και του μεγάλου όγκου ρούχων που παράγονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, πολλά από αυτά καταλήγουν στις χωματερές. Ξεκινώντας λοιπόν από τα είδη ρουχισμού μπορούμε να επεκτείνουμε την φιλοσοφία των ηθικών αγορών και στα έπιπλα, ηλεκτρικές μηχανές κλπ. Μπορούμε να αγοράζουμε ένα αντικείμενο από δεύτερο χέρι εφόσον είναι σε καλή κατάσταση είτε να το αγοράζουμε από μια ηθική επιχείρηση. Πληροφορίες για ηθικές επιχειρήσεις μόδας μπορείτε να βρείτε εδώ https://www.fashionrevolution.org/

Μην ρυπαίνεις το περιβάλλον

πηγή φωτογραφίας https://billygraham.org/story/earth-day-does-god-care-about-the-environment/

Για να είμαστε zero waste δεν αρκεί να προστατεύουμε μόνο έμμεσα το περιβάλλον κάνοντας υπεύθυνες αγορές και μειώνοντας την χρήση του πλαστικού. Μπορούμε με το να μην πετάμε σκουπίδια στο περιβάλλον,να μην χρησιμοποιούμε τις ακτές ως <<τασάκια>> ,ούτε να θεωρούμε ότι ένα μικρό σκουπιδάκι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ακόμη, προτιμούμε να μετακινούμαστε πεζοί ή να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ περισσότερο από το αυτοκίνητο.

Προστάτευσε και βοήθησε τα ζώα

πηγή φωτογραφίας https://kids.nationalgeographic.com/animals/

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο περιβάλλον συγκατοικούμε με άλλα είδη τα οποία οφείλουμε να προστατεύουμε. Η πιο απλή και αποτελεσματική κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθάμε τα αδέσποτα βάζοντας ένα πιατάκι φαγητό και νερό – ειδικά τώρα το καλοκαίρι που στην Ελλάδα η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Μπορούμε επίσης να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο και να το φροντίζουμε με υπευθυνότητα, να στηρίζουμε τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής μας, να καταγγέλλουμε παράνομες πράξεις εις βάρος τους και να μην στηρίζουμε επιχειρήσεις που τα εμπορεύονται ή τα κακοποιούν.

Πηγές:

https://www.eoan.gr/el/content/20/ti-ulika-anakuklonoume

https://www.eoan.gr/el/content/21/simata-anakuklosis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s